Vamp fotografert i 1996, året da de slapp «13 humler»-albumet.
Foto
Fredrik Naumann / NTB

Nå blir det bok om humleplaten – hvis leserne vil

Publisert: 28. september 2021 kl 13.40
Oppdatert: 28. september 2021 kl 13.41

Det skjer i «Norske Albumklassikere»-serien til Christer Falck, der en rekke musikkjournalister og forfattere skriver bøker om en plate de setter høyt – og så folkefinansieres utgivelsene.

Ørjan Nilsson debuterte med boken om Kings of Convenience-albumet «Quiet Is the New Loud» i 2014 i Morgenbladets Topp 100-serie, og har skrevet bøker om Pål Waaktaar Savoy og Morten Harket. Nå tar han for seg Vamps 1996-album «13 Humler», som de vant Spellemann i viseklassen for.

Foto
«13 humler» til Vamp vant Spellemannpris i klassen for visesang. Foto: Handout / NTB

– Jeg har et veldig nært forhold til Haugesund, min far er fra byen, og musikken til Vamp har alltid dratt meg tilbake dit. «13 Humler» er et album som trekker forbindelseslinjer til havet, til Haugalandet og som er viktigere for Vestlandet – og også resten av landet – enn det vestlendingene kanskje har tenkt over, sier Nilsson, som har lyst til å gå albumet i sømmene og forsøke å finne ut hva det er med det som gjør at både han selv og mange, andre setter de låtene så høyt.

– I tillegg skal jeg forsøke å sette platen i sammenheng med den uttalte Nordsjøtonen, sier Nilsson.

Om det finnes 150 personer som vil bidra til at det blir bok og forhåndsbestiller, blir det bokslipp på Haugesund Folkebibliotek til våren. Til Haugesunds Avis sier Øyvind Staveland dette om prosjektet:

– Jeg minnes innspillingen av «13 Humler» med glede. Det var vårt tredje album og vi hadde begynt å senke skuldrene. 1996 ble et travelt år med mye turnering, og vi spilte også inn livealbumet «Folken».