Øyafestivalen i Tøyenparken i Oslo.
Foto

Berit Roald / NTB

Øyafestivalens med stort artistslipp

– Har som mål å lage tidenes beste utgave av festivalen

Publisert: 12. oktober 2021 kl 14.34
Oppdatert: 15. oktober 2021 kl 12.47

Oslo-festivalen offentliggjorde i dag det første slippet i en rekke med høstslipp. På torsdag avslører de en headliner.

I alt ti artister ble annonsert til neste års festival, som arrangørene har svært høye forventninger til.

– Vi ville vise bredden i neste års program med dette første slippet for høsten. Snart offentliggjør vi flere navn, også headlinere, forteller pressesjef Jonas Prangerød til KulturPlot.

Dagens artistslipp inneholder både internasjonale og norske navn – blant annet tre av festivalens favoritter fra by:Larm: Metteson, Hannah Storm og Yard Act.

I tillegg kommer Jarvis Cocker, best kjent som frontfigur i det toneangivende britpop-bandet Pulp, med sitt nyeste bandprosjekt JARV IS..., og norske navn, som The Good the bad and the Zugly, Combos, Dagny og Tøyen Holding, britiske Beabadoobee og det hviterussiske bandet Molchat Doma. Både nye og mer etablerte navn, med andre ord.

– Øya 2022-programmet blir så stort og mangfoldig som publikum er vant med. Vi gleder oss til å kunne presentere internasjonale stjerner, artister som er i ferd med å bygge opp et større publikum og nye håp i samme program, sier Prangerød.

Ingen bakrus som fryktet?

Etter at kulturlivet åpnet i slutten av september, har det vært knyttet en del forventninger til eventuelle utfordringer.

Erfaringene fra Danmark, som åpnet noen uker før Norge, tilsa tomme seter, kompetanseflukt og rop om støtteordninger.

Kompetanseflukten er allerede et dokumentert problem, og mange spår fortsatt ulike ettervirkninger av pandemien. En fersk undersøkelse viste for eksempel at svært mange fortsatt vil holde seg hjemme, selv om det nå har åpnet.

Besøkstallene fra de to siste helgene på kinoene gir derimot grunn til optimisme og tyder på at folk er klare for å oppleve kultur «ute» igjen: Kinobesøket har overgått de tilsvarende helgene i oktober 2019, med over 15 prosent.

Mål om tidenes utgave

Øyafestivalen er også optimistiske med tanke på billettsalget til neste års festival og sier det kan være lurt å være tidlig ute dersom man ønsker å få med seg hele arrangementet.

De måtte avlyse både i fjor og i år, men selv om de som kjøpte billettter til de to avlyste utgavene har fått tilbud om å få dem refundert, er det mange som har valgt å beholde dem.

– Veldig store deler av vårt lojale publikum har valgt å beholde billetter de kjøpte til 2020 eller 2021, så det ser ut til at vi kan gå tomme for noen typer billetter tidlig, forteller Prangerød, og legger til:

– Jeg tror ikke 2022 er året man bør tenke for lenge på om man vil i Tøyenparken under Øya. Omtrent 80% av ukespassa er allerede solgt.

Fra før er større artister som Nick Cave and the Bad Seeds, Emilie Nicolas, Bright Eyes, Bikini Kill og Suede annonsert, og allerede på torsdag blir et nytt hovednavn offentliggjort.

– På Øya-kontoret legger vi lista høyt og har som mål å lage tidenes beste utgave av festivalen. Vi gleder oss til å kunne lage fantastiske konsertopplevelser for et stort publikum, sier Prangerød.

 TiI tross for at Øya ble avlyst i år, arrangerte festivalen i august en konsertserie de kalte «Øya presenterer» som et slags plaster på såret. Den strakk seg over fire dager, med tre konserter hver kveld og fant sted på gresset foran det gamle Munchmuseet, rett ved Tøyenparken der Øya ellers blir arrangert.

Øyafestivalen 2022 arrangeres i dagene 9. til 13. august.