Den lille konsertscenen Moth Club i London etter gjenåpningen i mai. En av tre arbeidsplasser i britisk musikkindustri ble borte under pandemien.
Foto
AP / NTB

Britisk musikkindustri hardt rammet av pandemien: Én av tre arbeidsplasser gikk tapt

Publisert: 19. oktober 2021 kl 12.51
Oppdatert: 19. oktober 2021 kl 13.03

En av tre arbeidsplasser i britisk musikkbransje gikk tapt under koronapandemien, ifølge en ny rapport.

Forskningen som UK Music står bak viser at det var 69.000 færre arbeidsplasser i musikklivet i 2020 enn året før, en nedgang på 35 prosent, på grunn av «den ødeleggende virkningen» av covid-19.

Det er særlig musikerne selv samt ansatte på konsertsteder og innspillingsstudioer som ble rammet, ikke minst fordi mange er selvstendig næringsdrivende. Ikke alle har kvalifisert til støtte, skriver BBC.

«Dette har resultert i at tusenvis av musikkskapere, crew og andre har forlatt bransjen og begynt i andre sektorer», heter det i rapporten.

Ansatte i musikkindustrien falt fra 197.000 til 128.000 i 2020 etter å ha vært i vekst det siste tiåret. UK Music kan ikke tallfeste hvor mange av disse arbeidsplassene som er på plass igjen i 2021 etter at utestedene gjenåpnet.

På bakgrunn av dette har musikkindustriens inntekter sunket med 46 prosent, og også verdien av britisk musikkeksport har sunket – fra 2,9 milliarder pund i 2019 til 2,3 milliarder i fjor. Nå ber UK Music britiske myndigheter om hjelp, blant annet i form av skatteinsentiver, for å få bransjen på beina igjen.

– I et år hvor vi har sett hvor viktig musikk er for alles liv, er det viktigere enn noensinne at de nødvendige tiltak blir gjort for å beskytte, styrke og øke veksten i musikkindustrien, sier UK Music-sjef Jamie Njoku-Goodwin.