Lydtekniker Synne Stenersen forteller i en panelsamtale på by:Larm om utfordringene og fordommene hun som kvinnelig scenetekniker møter. Bildet viser det norske metal-bandet Kvelertak fra da de varmet opp for supergruppa Metallica på Telenor Arena.
Foto
Heiko Junge / NTB

– Blir møtt med en forventning om at jeg egentlig ikke vet hva jeg driver med

Publisert: 1. oktober 2021 kl 14.25
Oppdatert: 24. november 2021 kl 02.07

Allerede før korona var det mangel på kvalifiserte teknikere i den scenetekniske bransjen. Dette har blitt forsterket som følge av kompetanseflukten vi har opplevd under pandemien.

Senest tidligere denne uka kom det frem at dette i Danmark har vist seg å være et stort problem etter at landet åpnet for én måned siden – og det er naturlig at vi vil møte på lignende problemer i Norge.

Bransjen har selv rapportert om at nær 20% av de ansatte har funnet annet arbeid. Ifølge by:Larm har flere utleiefirmaer allerede dessuten måttet takke nei til oppdrag fordi de ikke har tilstrekkelig tilgang på kvalifiserte teknikere.

Men det er andre utfordringer i scenetekniske bransjen, også: kjønnsbalanse og fordommer mot kvinnelige lydteknikere.

Blir møtt med fordommer

Kompetanseflukt, rekruttering, mangfold og kjønnsbalanse blant sceneteknikere er temaene under en panelsamtale på by:Larm fredag formiddag. Det blir fort tydelig at kjønnsbalanse fortsatt er et stort problem, og ikke minst hvordan kvinnelige lydteknikere blir møtt i bransjen.

– Ofte blir jeg møtt med en forventning om at jeg egentlig ikke vet hva jeg driver med.

Det forteller Synne Stenersen, en erfaren lydtekniker som blant annet har turnert Europa med Kvelertak og Metallica.

«Kompetanseflukt, rekruttering og trynefaktor»: Panelsamtalen på by:Larm med Hege Strand fra Trondheim Lyd og Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon, Nedin Mutic fra Norsk filminstitutt, Synne Stenersen, lydtekniker, og moderator Kjetil F. Wevling.
Foto
«Kompetanseflukt, rekruttering og trynefaktor»: Panelsamtalen på by:Larm med Hege Strand fra Trondheim Lyd og Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon, Nedin Mutic fra Norsk filminstitutt, Synne Stenersen, lydtekniker, og moderator Kjetil F. Wevling. Foto: Ellen Lund

Hun forteller at når hun er på jobb, opplever hun ofte at oppdragsgiverne tar kontakt med de mannlige representantene fra firmaet, selv om det ikke er de som er lydteknikere.

– Det er definitivt ikke forventet at det er du som kvinne som kommer og kan lydteknikk.

På spørsmål fra moderator Kjetil F. Wevling om når hun oppdaget at hun ikke bare var lydtekniker, men kvinnelig lydtekniker, svarer hun:

– Det var vel med en gang jeg kom på skolen.

Flere utfordringer

Stenersen er også noe så «uvanlig» som en utdannet lydtekniker. I en undersøkelse om norske sceneteknikere kom det frem at 47 prosent av de spurte sceneteknikerne har videregående skole som høyeste utdanning.

I samtalen kommer det også frem at det ofte er svært få faste stillinger tilgjengelig i de scenetekniske yrkene og at det ikke er noen bransjetilpassede utdanninger hvor den neste generasjonen av unge teknikere kan skaffe seg formalkompetanse.

Har vi et system med rekruttering basert på rykte, magefølelse, tilfeldigheter og god gammeldags trynefaktor, spør by:Larm. Både Stenersen og Hege Strand i Trondheim Lyd bekrefter til en viss grad at det ofte kan være tilfellet. Det er i hvert fall sjelden ansettelser skjer via jobbannonser på Finn. Stenersen får stort sett alltid nye jobber jobb, forteller hun.