Nils Bech, her fra en Spellemann-opptreden, vil ha med seg Oslo Strings i Operaen i februar neste år.
Foto
Terje Pedersen / NTB

50 år siden homofili ble avkriminalisert: Det vil Nils Bech markere

Publisert: 23. november 2021 kl 14.21
Oppdatert: 23. november 2021 kl 14.48

I 2022 er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge – og det synes sangeren og komponisten Nils Bech bør markeres.

– Femti år er ikke så lang tid. De fleste av oss har kommet så langt at vi tenker «oi, er så lenge siden», og det er bra. Men samtidig er det viktig å bli minnet på det. Og at vi anerkjenner dem av oss som fremdeles lever og erfarte at det var kriminelt å være seg selv – og også oss som vokste opp i skyggen av dette forbudet, sier Nils Bech, og sier det sistnevnte gjelder ham selv.

– Jeg er født i 1981, og da var det mindre enn ti år siden det var kriminelt å være homofil. Det tenker jeg preget min oppvekst og møtet med meg som en ung, feminin gutt. Tankesettet hang igjen – slik det fremdeles gjør på noen områder.

Bech påpeker at en slik markering også er utrolig viktig også med tanke på hvilke endringer som skjer i Europa.

– Bare se på Polen. Det er mange land der det fremdeles er forbudt å være homofil – ja, til og med dødsstraff. Det er som med alle -ismer: Alt der det er en majoritet som ser på en minoritet, trenger visst vi mennesker å ha en bevissthet rundt det og minnes på det.

Trenger gjenkjennelse

Og komponisten, performanceartisten og sangeren med den særegne, store stemmen – som mange flere stiftet bekjentskap med i «Skam» – har sitt bidrag til markeringen klart:

Det blir konsert i Operaen i Oslo 6. februar 2022, der sanger fra et album som også utkommer neste år vil bli å høre. De er alle kjærlighetsduetter av den typen hans selv begynte å undre seg over hvorfor ikke fantes:

Mellom to menn.

– At slike ikke finnes sier noe om at vi har kommet langt, men ikke langt nok. Både jeg som voksen, og i hvert fall da jeg var ungdom, har behov for å høre musikk som jeg kan kjenne meg igjen i. Det er blitt utrolig mye bedre representasjon i dramaserier med alle mulige skeive. Da merker jeg at en homofil kjærlighetshistorie berører meg på en helt annen måte – og mer – enn en heterofil kjærlighetshistorie, forteller han til NTB.

«Absurd» med Sam Smith

De nye sangene, som han nå er i ferd med å ferdigstille, føyer seg inn i den røde tråden fra Nils Bechs fjorårsalbum «Foolish Heart», som handlet om kjærlighetssorg over en homofil mann og en kjærlighet som tok slutt.

– De nye duettekstene vil handle om både positive og negative følelser omkring det et kjærlighetssamliv er. Den samme tematikken går jo igjen i en kjærlighetsrelasjon uansett, det er det som er det fine med kjærligheten, sier Bech, som likevel undrer seg over hvordan mange kolleger i musikkbransjen – som han sier «er full av skeive folk» – ikke lar det være synlig i sangene.

– Se på Sam Smith, som er en stor internasjonal artist og åpen homofil, noe han snakker mye om. Han ga ut en duett med en dame hvor det er helt tydelig at teksten handler om en kjærlighetsrelasjon. Da tenker jeg: «Men er ikke det helt absurd?". At han som er åpen homofil i 2020 gestalter en rolle han ikke er. Historien er full av det, med homofile artister som har kommet ut av skapet, men likevel gjør kjærlighetsduetter med damer.

– Fascinerende

Nils Bech synes det er fascinerende at det fremdeles skjer, til tross for at vi lever i en tid hvor man er svært opptatt av representasjon.

– Tror man at det er dette som må til for å nå ut til massene? Da får man heller oppdra massene til å tenke at dette ikke er noe rart, sier Bech:

– Det er et hull i den norske sangboken, der homofil kjærlighet ikke er representert. I hvert fall ikke mellom to menn. Mye kan leses mellom linjene, men det er lite tekster med menn som synger «jeg savner ham». Det er ikke sånn at vi skeive ikke har en stemme i offentligheten, tvert imot. Men det er fremdeles områder hvor man kan savne mer, som i den brede populærkulturen.

Han har selv fått tilbakemeldinger på «Foolish Heart»-tekstene, forteller han. En 20 år gammel bekjent synes albumet var så vakkert.

– For bare én gang før hadde han hørt en sang hvor en mann sier «han». Det første var et canadisk band tre år tidligere, så uvanlig var det. Jeg håper at noen av disse låtene, som er i et bredt spekter av musikalske uttrykk, kan ha appell til en 12-13-åring som innser at det er to menn som synger til hverandre. Rett og slett.

Operakonserten

Når det gjelder Opera-konserten, har Bech planene klare for duettpartnere – men holder dem hemmelige.

– Jeg vil det skal være en overraskelse når folk kommer i Operaen! ler han, men lar seg lokke til å røpe at det blir duetter på både engelsk og norsk.

Han gleder seg til å innta Operaens hovedscene, med alle de mulighetene den gir til en stor forestilling – der han vil gjøre mange sceniske grep. Strykekvartetten Oslo Strings blir å høre, og Nils Martin Larsen på elektronikk, piano og klaver. Danseren Silas Henriksen, solist ved Nasjonalballetten og kjent fra flere av Bechs musikkvideoer og sceneopptredener, skal også være med.

– Det blir overraskelse på overraskelse, lover Nils Bech, som gleder seg stort selv og «kommer på nye ideer hele tiden» til det konseptuelle sceneshowet.