Gitarist Åsmund Reistad debuterer som soloartist med plata «89% folkemusikk».
Foto
Linn Hoff Florin

40-årsjubilanten Åsmund Reistad fornyer folkemusikken

Publisert: 23. november 2021 kl 17.31
Oppdatert: 23. november 2021 kl 17.31

Den kritikerroste gitaristen og komponisten Åsmund Reistad, som er kjent som en aktiv del av folkemusikkscenen og har deltatt i band med flere av landets fremste utøvere, feirer i år 40 år som gitarist.

Nå går han for første gang solo og slapp nylig albumet «89% Folkemusikk». På denne utgivelsen fremstår han som en fornyer av folkemusikken, ved at han blander inn elementer fra andre sjangre og arrangerer musikken på en helt ny måte.

Reistad har et helt spesielt talent for å flette sjangere sammen og er å regne som ganske vågal i sitt musikalske uttrykk. For det utrente øret ville man kanskje ikke kjent igjen den skeive 3-takten og referansen til Rørospols i låta «Bølingen», hallingen i «En smågnagers dilemma» eller reinlenderen som gjemmer seg godt i låta «Luringen», som også er fokussporet på albumet.

– Jeg føler meg nok ikke som en fullblods spelemann som danser innenfor folkemusikkens tradisjonelle rammer, men for meg er det utelukkende en styrke å bevege seg utenfor boksen, og nettopp dette er mitt bidrag til den norske folkemusikken. I miljøet er det mye snakk om at videreføring av tradisjon er viktig og at melodiene skal fremføres kun autentisk. Jeg har full respekt for dette synspunktet, og synes det er kjempebra at noen holder denne fanen høyt. Men for meg er det like viktig at noen bryter med de samme konvensjonene, og tilfører sjangeren nye impulser. Det finnes til syvende og sist kun to typer musikk; god og dårlig, sier Åsmund Reistad med et glimt i øyet.

Allerede i 1981 begynte Åsmund Reistad å spille gitar på kulturskolen, og det tok ikke lang tid før han begynte å lefle med tanken om å gi ut en soloplate. Det skulle likevel ta 40 år før han tok steget. I løpet av den tiden har langt over 100 låter havnet i skuffen, og kun et lite utvalg av de aller beste har fått bli med på plata.

– Jeg startet med å spille klassisk gitar, deretter gikk jeg videre på rockelinja på folkehøgskolen, og jeg hadde selvfølgelig store planer om å bli rockestjerne, humrer Åsmund før han fortsetter:

– Men det var da jeg kom inn på universitet i Oslo at musikkarrieren min tok en ganske brå vending. Jeg tok et innføringskurs på Ole Bull Akademiet, og falt rett og slett pladask for folkemusikken. Jeg skjønte der og da at den skulle bli en rød tråd videre i musikkarrieren min.

Et halvt tiår senere møtte han sitt livs kjærlighet, artisten Birgitte Damberg, og endte opp med å danne en jazztrio med henne i 2002. Deretter fortsatte reisen videre inn i jazzens verden parallelt med hans forkjærlighet for folkemusikken. Alle låtene på «89% Folkemusikk» er farget av Åsmunds «musikalske oppvekst» og har endt opp som sjangeroverskridende og med et helt eget og unikt uttrykk.

– I arbeidet med å skrive musikken til denne plata fikk jeg det for meg at det hadde vært fint å få med en reinlender. Jeg fikk en idé og jobbet ufortrødent til jeg hadde en hel låt. Men da jeg spilte igjennom det ferdige resultatet, som jeg forsåvidt var svært fornøyd med, oppdaget jeg til min store forskrekkelse at det ikke hadde blitt noen vanlig reinlender! Den hadde sporet av så gradvis at jeg ikke oppdaget det før den var ferdig. Den endte rett og slett opp som en slags hybrid mellom reinlender og Americana. Den lurte meg trill rundt, derfor ble naturlig nok navnet på denne låta «Luringen», som også endte opp som fokussporet på albumet, avslutter Åsmund.

Turnédatoer:

15-19.november: Turné med den kulturelle skolesekken i Setesdal

22-25. november: Turné med den kulturelle skolesekken i Møte og Romsdal

5. desember: Riksscenen, Oslo (Konsert med Bolteløkka jentekor)