Det blir Musikerallianse i Norge: – Vi er svært glade
Creo har jobbet for å få på plass en musikerallianse i Norge i flere år. Nå skjer det.
Det ble i budsjettforhandlingene på Stortinget i høst enighet om en bevilgning til Norsk skuespiller- og danseallianse (SKUDA) og Musikerallianse på fem millioner kroner.
Creo, forbundet for kunst og kultur, søkte i slutten av desember om å få én av disse millionene til utredning og oppstart av musikeralliansen.
Nå er det klart at Creos søknad er innvilget. Det var Kontekst som først omtalte saken.
– Svært etterspurt
Forbundet har jobbet for en musikerallianse i mange år. Ifølge nettstedet ble den første offisielle søknaden sendt til Kulturdepartementet (KUD) i 2018. Daværende kulturminister Linda Hofstad Helleland svarte, ifølge forbundsleder Hans Ole Rian, noe slikt som «fint innspill, men nei takk».
– Vi er svært glade for at flertallet på Stortinget fant plass for dette tiltaket i forhandlingene om statsbudsjettet nå i høst. Dette er et tiltak som er svært etterspurt blant mange av våre medlemmer, og vil kunne bli både et knutepunkt og et ressurssenter for norsk utøvende musikk i mange år framover, sier Rian i en kommentar til KulturPlot.
Målsettingen er en allianse som ansetter profesjonelle frilansmusikere og gir dem faste ansettelsesforhold gjennom en tredje ansettelsesform. Musikerne søker permisjon fra alliansen i de periodene hvor de har oppdrag andre steder. I ledige faser mottar de lønn fra alliansene i stedet for å være avhengig av arbeidsledighetstrygd. I disse periodene kan de fortsette å utøve sitt virke, forberede nye produksjoner, øve, og gå på kurs.
Tanken er en modell delvis basert på SKUDA og de svenske TeaterAlliansen, Dansalliansen og Musikalliansen.
– Gjennom å være ansatt i musikeralliansen får musikere muligheten til å arbeide kontinuerlig med sin kunstform, og gå fra å leve i usikkerhet til en langt større grad av trygghet, har Rian tidligere uttalt.
Creo har flere ganger løftet frem behovet for en musikerallianse etter SKUDA-modellen.
I sin søknad til KUD understreket Creo blant annet følgende:
«Alliansene har i Sverige vært en løsning på de dårlige levekårene mange svenske frilansdansere, -skuespillere og -musikere lever under. Videre har alliansene sørget for en ytterligere profesjonalisering av de tre ulike feltene. Det stilles store krav til dem som blir ansatt i alliansene. Utdannelse, erfaring og arbeidsfrekvens blir vektlagt hos utøverne».
Ønsker å ansette de første utøverne i 2023
I brevet fra Kultur- og likestillingsdepartementet, der de bekrefter at søknaden innvilges, ber departementet Creo om å utrede og legge fram en plan for opprettelse av en musikerallianse.
Utredningen skal dokumentere behovet for en slik allianse, samt dokumentere bred involvering fra relevante aktører i feltet. Planen skal inkludere anbefaling av organisasjonsform, styre- og eierstruktur, utkast til vedtekter, regler for tidskonto og permisjoner, kriterier for ansettelse, samt detaljert budsjettforslag for alliansen.
Planen skal legges fram for departementet senest innen 20. mai 2022, fremkommer det av brevet.
– Vi håper å kunne ansette de første utøverne i 2023 en gang, om alt klaffer og vi får de nødvendige bevilgningene i statsbudsjettet for 2023, sier Rian til KulturPlot.