Sjefdirigent Klaus Mäkelä dirigerer under sesongåpningen for Oslo Filharmonien i Oslo konserthus i 2020.
Foto
Ørn E. Borgen / NTB

Stor uenighet mellom Tono og Oslo-Filharmonien i tingretten

Publisert: 20. august 2021 kl 09.45
Oppdatert: 20. august 2021 kl 09.49

Rettighetsorganisasjonen Tono krever nær 1,8 millioner kroner av Oslo-Filharmonien i den pågående striden om betaling for framføring av musikk. Saken har gått i Oslo Tingrett fra tirsdag til torsdag denne uken.

– Å ta dette til retten er ikke noe vi gjør med lett hjerte. Jeg skulle ønske vi kunne løst det i dialog med Oslo-Filharmonien. Dette er siste utvei for oss, sier styreleder Jørgen Karlstrøm i Tono i en kommentar til Aftenposten.

Saken gjelder krav om rimelig vederlag for offentlig fremføring av musikkverk. Tono ønsker en modell der orkesteret betaler 0,55 prosent av sine totale driftsinntekter for det forutgående året.

Tono ønsker med andre ord en fast, årlig sum, mens Oslo-Filharmonien ønsker å betale etter bruk av rettighetsbelagt musikk.

Dermed ber Oslo-Filharmonien om at stiftelsen frifinnes for Tonos krav. De ber også om at Tono må betale deres sakskostnader.

– Jeg synes saken er godt opplyst. Nå er saken i dommerens hender, sier Ingrid Røynesdal, direktør i Oslo-Filharmonien. Hun ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer etter tre dager i retten.

Lang konflikt

Det var i april at Tono stevnet Oslo-Filharmonien inn for Oslo tingrett. Da hadde konflikten om betaling for framføring av musikk pågått i lengre tid. Fra 2016 halverte Oslo-Filharmonien vederlaget de betaler til komponister, ifølge Tono.

Det skjedde etter at rettighetsorganisasjonen sa opp en avtale med Oslo-Filharmonien og tre andre orkestre for å framforhandle en ny rammeavtale med alle orkestre i Norge, skrev Klassekampen da saken ble kjent.