Norge og Tix ligger stabilt hos spillselskapene
Norges plassering på den samlede oddslista til Eurovisionworld har ikke endret seg etter at Norge tok seg videre fra tirsdagens semifinale.
Helt øverst, med en anslått vinnersjanse på 21 prosent ifølge oversikten torsdag, finner vi et italiensk band med et ikke helt italiensk navn. Måneskinn har valgt sitt navn fordi bassist Victoria De Angelis har dansk som morsmål.
Den italienske låten «Zitti e buoni», som kan oversettes med «Hold kjeft og oppfør deg» skiller seg ut gjennom å være en ganske røff rockelåt – med en intro som gir assosiasjoner til White Stripes.
Italia har to Eurovision-seire, sist i 1990.
Malta og Frankrike
Neste på lista er Malta, som ifølge oversikten har en vinnersjanse 18 prosent. Landet stiller med sangeren Destiny, som framfører «Je me casse» («Jeg stikker»). Selv om tittelen er fransk, er resten av teksten på engelsk.
Den 18-årige artisten har allerede erfaring med å gå til topps i Eurovision-konkurranser, for i 2015 vant hun Junior Eurovision Song Contest. I Rotterdam framfører hun en svært dansbar og vokalsterk låt med saksofon-hook.
Malta har andreplass som beste finaleplassering, både i 2002 og 2005.
Rett bak Malta, med en vinnersjanse på 17 prosent, ligger Frankrike. Barbara Pravi og låten «Voilà» i chanson-stil lå en periode helt på topp av spillselskapenes lister, men har falt noe fram mot selve musikkonkurransen.
Frankrike har hele fem Eurovision-seire, men den siste er så langt tilbake som i 1977.
Uendret for Tix
Norges høyeste plassering på oddslistene denne gangen har vært en sjetteplass. Det var i slutten av januar, lenge før den norske finalen, der Tix ble valgt til å representere oss i den internasjonale finalen.
I store deler av april lå Norge på en anslått niendeplass, men etter at delegasjonene ankom Rotterdam og prøvene begynte, har Norge falt noe på listene. Fra 10. mai har vi ligget på en 15. plass.
Andreas Haukeland, eller Tix, gikk videre fra semifinalen og gjorde det klart at det i seg selv var en seier.
– Nå har jeg egentlig vunnet. Nå skal jeg faktisk få lov til å spille låten min en gang til, i finalen. Og det er det største man kan gjøre, for nå er det 200 millioner mennesker som skal høre meg formidle det budskapet som jeg virkelig, virkelig brenner for, sa han etter semifinalen.
Ambassadør: – Tix har et veldig viktig budskap
– Det har vært moro å legge til rette for å spre informasjon om Tourettes syndrom og det Tix har på hjertet, sier Bård Ivar Svendsen, Norges ambassadør til Nederland.
Ambassadøren er ivrig opptatt av Eurovision Song Contest.
– Det er veldig morsomt, så jeg følger alltid med på Eurovision. Da vi hørte at det skulle komme, så tenkte vi å gjøre en del ut av det. Det som er fint her, er at Tix har med seg et veldig viktig budskap, forteller han til NTB.
I Moskva da Rybak vant
Bård Iver Svendsen jobbet ved ambassaden i Moskva da Alexander Rybak vant der med «Fairytale» i 2009.
– Det var en uforglemmelig opplevelse. Jeg husker det så godt, for han vant 16. mai, og så var det 17. mai dagen etter. Og da kom han på feiringen med alle de norske som bodde i Moskva. Det var utrolig fint, forteller ambassadøren.
Utenom Rybak er det Bobbysocks og seieren med «La det swinge» i 1985 han husker best.
– Det var stort, for da hadde Norge vært vant til å få null poeng, sisteplass eller nest siste plass. Og da de endelig vant, var det store greier, husker ambassadøren.
Strengt smittevern
Håpet var at Tix skulle komme på et arrangement i sjømannskirken i Rotterdam 17. mai, men smittevernregimet til Eurovision-arrangøren gjorde dette umulig. Derimot har det vært høy aktivitet på Facebook-sidene til ambassaden.
– En kan fleipe litt med det, men det er en del av vår oppgave å fremme norske artister og norsk kultur i utlandet. Og med Tix har det vært en veldig fin pakke, for i tillegg til det musikalske, er det alt med hans historie, hans budskap og mental helse, som det er fint å kunne ha fokus på, forteller Bård Ivar Svendsen.
Nettmøte med forening
Før helgen hadde ambassaden et nettarrangement sammen med den nederlandske organisasjonen Gilles de la Tourette. Fire ungdommer med Tourettes syndrom fikk snakke med Andreas Haukeland, eller Tix. Han har vært åpen om diagnosen sin.
– Det er veldig viktig å for dem å se noen som Andreas og hva han har oppnådd i livet sitt med Tourettes, eller snarere på grunn av Tourettes, som han sa under intervjuet, forteller Hedy Uijting, organisasjonens pressesjef, til NRK.