Din favorittartist på øret danker ut både Netflix, løpeturer og matorgier som selvhjelp i krisetid.
Foto
Thomas Brun / NTB
Ny undersøkelse

Musikk fungerer best mot koronafortvilelse

Publisert: 20. mai 2021 kl 08.55
Oppdatert: 20. mai 2021 kl 08.55

Det er godt dokumentert at musikk kan lindre psykiske problemer som angst og depresjon. Et internasjonalt forskerteam ville likevel finne ut om musikk skilte seg ut i forhold til andre aktiviteter, og hvordan musikk påvirker oss under sosial isolasjon i krisetid.

11 land har samarbeidet om en omfattende koronaundersøkelse, og samlet inn data fra 5000 personer fra hele verden på sensommeren i fjor.

Først skulle forsøkspersonene gradere ulike mål for «mental velvære» for fritidssysler inder koronapandemien. Eksempler på slike mål var å redusere stressnivå, bli underholdt, føle seg mer oppstemt og mindre ensom. De ble så spurt om hvilken effekt ulike typer aktiviteter faktisk hadde for å oppnå de psykologiske målene. Blant annet matlaging, oppussing, åndelig aktivitet, TV-serietitting, trening og selvfølgelig musikk.

Musikk trumfet alle andre aktiviteter for å føle mer oppstemt, redusere angst, stress og sinne, samt det noe diffuse målet «self-Connection». Det siste handler om å finne en indre ro, ifølge forsker Jonna Katariina Vuoskoski. Hun er førsteamanuensis ved institutt for musikkvitenskap/RITMO ved UiO, og har ansvaret for den norske delen av undersøkelsen.

Vuoskoski mener undersøkelsen viser at musikk har en kraftfull evne til å regulere følelsene våre. Noe hun tror har slektskap med empati.

– Vi tror at de psykologiske mekanismene ved musikk er relatert til empati. Hvis du er dyktig på å tolke og forstå andres følelser, er du også i stand til å tolke og leve deg inn i følelsene som ligger i tekst og musikk, sier hun til Aftenposten.