Musikk fikk ham på beina igjen
– For fire år siden møtte jeg veggen. Det var en sum av mange ting: hektiske ting på privaten, husbygging og mye jobbing med bandet mitt, Porterville. Til slutt ble det for mye, og jeg måtte bare droppe det meste av det jeg holdt på med. Jeg mistet lysten til å drive med musikk, forteller Halvor Berg i KulturPlots podkast «Plottet» (i episoden «Smellen»).
Det heter at tiden leger alle sår. I Bergs tilfelle var det nye muligheter til å følge drømmen om å gi et soloalbum som fikk ham på beina igjen. Bråstoppen han hadde opplevd ga ham mange ting å skrive om. Samtidig ble han kjent med produsenten Sven Andrén. I fire år jobbet Berg, nå med artistnavnet Halvor, sammen med Andrén med å flikke på sitt nye sound. Det var en spennende prosess.
– Halvor-universet vokste frem, og plata ble til. Her er vi fire år senere, smiler han.
Ville snakke høyt om depresjon
– Musikken din beskrives ofte som en slags indiepop noir, og tekstene her er også mørke og spiller på det du har opplevd. Du har tidligere sagt at det er mye stigma og tabu blant menn, når det snakkes om mental helse. Hva håper du å oppnå ved å skrive om det?
– Jeg har hatt en lang prosess med å våge å lette på sløret selv. Det handler om det stigmaet om mental helse som er der ute. Jeg vil vise at det går an å ha det litt kjipt en periode. For mange går det bra til slutt, også med meg. Jeg ville redefinere meg selv, og ville også snakke høyt om det etterpå, forteller Berg.
Det er en kjensgjerning at mange er opptatt av å fronte en perfekt fasade, derav tittelen «Charades and Masquerades». Den referer til at man skjuler seg bak en imaginær maske i stedet for å være ærlig og kritisk, spesielt når man har det ekstra tøft. Halvors historie handler om perspektiv. Der en situasjon kan være noe vakkert og fint for noen, kan det for andre være et mareritt og totalt mørke. Perspektivet bestemmer hvilken side av saken du ser.
Jeg ønsket å bidra til at folk i fengsler og på institusjoner kunne få et lyspunkt i hverdagen
– For mange sitter det langt inne å være ærlig med både seg selv og andre når man er midt i stormen. Vi må kunne tillate oss å ta de dystre perspektivene innover oss, snakke om dem, be om hjelp og på den måten forme vår virkelighet. Jeg har erfart at åpenhet er avgjørende, spesielt hvis man befinner seg vandrende rundt i utilstrekkelighetens landskap, utdyper vokalisten.
Booket turné i fengler og institusjoner
Som ledd i promoteringen av albumet «Charades And Masquerades» inngikk Berg et samarbeid med Frelsesarmeen og Kriminalomsorgen, og booket en turné i norske fengsler og institusjoner. Tanken bak var å kunne tilby et lyspunkt i hverdagen for folk.
– Jeg har aldri hatt noen befatning med verken kriminalitet eller rusomsorg selv, men jeg ønsket å bidra til at folk i fengsler og på institusjoner kunne få et lyspunkt i hverdagen. Jeg ønsket å komme inn der og fortelle en historie for folk, som jeg håper kunne hjulpet dem. Musikk er et universelt språk som det er naturlig å uttrykke seg innenfor. Uansett hvor man er, har man godt av å lene seg litt tilbake og lytte til musikk. Det er et fristed for mange, sier han.
– Hvor viktig er historiefortelling og fremføring av dine erfaringer i denne sammenhengen?
– Det har blitt stadig mer viktig for meg. I rockeband er det litt andre koder. Der er vokalen mer som et instrument. I dag tør jeg å skrive og fortelle om meg selv på en annen måte. Det treffer noe i folk.
Musikken betydde svært mye for Berg for at han skulle komme på beina igjen. Han kaller den en bestevenn. Prosessen med å skrive og spille inn plata representerer et fristed, der man glemmer hele verden rundt seg. Musikken bidrar til å stenge verden ute, og skaper trygghet.
På albumet synger artisten om aktuell temaer som viktigheten av å ta vare på egen helse i stressende perioder, tørre å spørre om hjelp og være ok med at alt ikke går slik man hadde planlagt.
– Jeg ønsket å fortelle folk ærlige historier om forventningspress, å ha tunge perioder og at man alltid kan jobbe seg ut av stresset og mørket. Det at albumslippet havnet tett opp mot jul gjorde kanskje dette enda mer aktuelt. For mange, meg selv inkludert, kan jula være tøff. I tillegg til at man drukner i andres perfekte instagramjul og tiden aldri strekker til, så er det også den perioden i året der det blir aller mest synlig at man ikke passer så godt inn i den firkantede boksen mange mener man skal passe inn i. Hvis jeg kan være med på å senke pulsen og gi håp til noen med musikken min i den hektiske julestria, så er det ingenting som ville gledet meg mer, sier Halvor.
Gleder seg til pandemien er over
Da pandemien brøt ut ble naturlig nok fengselsturnéen utsatt. Berg rakk å gjennomføre to releasekonserter i Hamar og på Gjøvik for få tilskuere, men kan nå knapt vente med å gjennomføre turnéen han hadde planlagt, så snart vaksinen begynner å virke, og vi kan leve mer normalt igjen.
– Vi er mange som går og venter på å komme oss ut av denne situasjonen. Jeg skal gjennomføre institusjonsturnéen. I tillegg skal jeg gjøre en rekke vanlige konserter. Så jobber jeg kontinuerlig med å skrive og lage ny musikk.
Hør hele podkasten her: