Illustrasjonsbilde: Gruppen ATLYS i konsert.
Foto
Ryan Kelly / NTB
Konsert-guide for klassisk musikk

Musikere brukte lockdown på å gi den klassiske musikkbransjen noe den manglet

Publisert: 24. mars 2021 kl 08.53
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

– Vi synes det har vært vanskelig å få med oss hva som skjer av klassiske konserter, og har spurt oss: hvordan skal de utenfor bransjen få med seg konsertene, når ikke engang vi som er innenfor gjør det? sier Lyngstad.

Sammen med Danciu, har han funnet en løsning på problemet. Live Klassisk er musikkbransjens nye nettbaserte guide til klassiske konserter i Skandinavia. Guiden er allerede av de enkleste måtene å få med seg det som skjer av klassiske konserter, både for den vante konsertgjenger og for den som er nysgjerrig på å se en klassisk konsert for første gang.

Fant muligheter i begrensningene

Før korona, var Lyngstad og Danciu allerede i gang med forarbeidet til Live Klassisk. Da restriksjonene ga dem mindre å gjøre som utøvende musikere, tok de det som en mulighet til virkelig å jobbe med idéen. Utviklingen av nettsiden foregikk i perioden under nedstengningen. Lanseringen skjedde i august 2020. Med andre ord: midt i tiden der et historisk antall konserter avlyses.

– Det er klart det har vært utfordrende, sier Lyngstad.

Foto
Fiolinistene Erik Danciu og Daniel Lyngstad. Foto: Privat.

Med stadig endrede restriksjoner har planleggingshorisonten for konserter vært minimal. I tillegg er det vanskelig å markedsføre konserter når de ikke vil oppfordre folk til å dra ut. Til tross for dette, har gründerne møtt på flere fordeler ved å lansere konsertguiden i en tid der bransjen er «på pause».

– Situasjonen har gjort det mulig å teste ut en del ting i påvente av full gjenåpning. Jeg tror det er en forutsetning for å være klare når kulturlivet engang åpner igjen, sier Lyngstad.

Han forteller at de virkelig har fått stress-testet systemet.

– Vi har lært mye det første halve året. Får vi det til å fungere i denne perioden, har vi tro på at det i hvert fall vil fungere i mer normale tilstander, sier han.

Ønsker å hjelpe det klassiske musikkfeltet

Lyngstad bor i Asker og Danciu i København. Under arbeidet har de møttes fysisk bare én gang, i forbindelse med lanseringen i København. Ellers har de for det meste kommunisert over Zoom. Arbeidet har bestått i alt fra å utforme konseptet, utvikle og teste produktet, skrive søknader og kommunisere med konsertarrangører til en lang rekke andre forutsette og uforutsette oppgaver.

– Drømmen og ambisjonen er først og fremst å kunne hjelpe det klassiske musikkfeltet. Vi er begge musikere, og vil alltid være det. Samtidig ønsker vi på sikt at Live Klassisk skal kunne bli en arbeidsplass for oss selv og andre som brenner for klassisk musikk, sier Lyngstad.

Tror frie yrker vil søke seg til tryggere rammer

Anders Underthun, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI ved OsloMet, tror gründerne bak Live Klassisk går motstrøms andre musikere gjennom å satse på gründerskap i pandemien.

– Jeg er ikke overrasket om mange frie yrker, som allerede domineres av selvstendig næringsdrivende, søker seg mot mer sikkerhet fremover. Kanskje kulturskolejobber blir mer attraktive for eksempel, sier han.

Han forteller at i bransjer med mer faste ansettelser, går antall nyetableringer derimot gjerne opp som følge av krisetider. For eksempel opplevde flere europeiske land som ble hardt rammet av finanskrisen, en vekst i andelen i selvstendig næringsdrivende.

– Mange musikere har utnyttet de digitale mulighetene som finnes, men musikkbransjen er samtidig blant bransjene som virkelig har kjent effekten av pandemien på kroppen. Det kan gi motsatt gründer-effekt enn hva en samfunnskrise gir i andre bransjer, sier han.

Lisbeth Wathne Svinø, som underviser i kulturelt entreprenørskap på Norges musikkhøgskole, deler inntrykket. Hun forteller at det er forskjell på engasjementet på initiativene nå og da samfunnet ble stengt ned i mars 2020.

– Den gangen var det i mye større grad initiativer som «nå skal vi ha konserter i noens hager». Nå er det noe annet. Det har gått så lang tid at mange utøveres tanker rundt fremtiden har justert seg på mer permanent basis. 

Hun opplever en endring blant musikkstudentene sine behov for økonomisk trygghet.

– Flere musikkstudenter enn tidligere snakker om tilleggsutdannelse og ønsker om fast jobb, sier hun.

Oppfordrer til å tørre og feile

Hvis du har en gründeridé du vurderer å lansere, er Lyngstads beste råd rett og slett å prøve. Benytte pusterommet i en tid der det ikke skjer så mye, til å kjenne på hvordan ting kan være videre.

– Dette blir lett klisjeer og jeg sitter ikke på alle svarene. Men har du noe du brenner for og mulighet til å gjøre noe med det, er det bare å kaste seg i det. Hva er det verste som kan skje? Ta initiativet og den første telefonen, så kan du kanskje få ballen til å rulle etter hvert, sier han.

Han forteller at i det klassiske musikkmiljøet er det mange som kjenner seg igjen i en kultur der bare absolutt perfeksjon er godt nok.

– Det kan gi fantastiske resultater, men også være et hinder for mange, både i musikkformidling og i andre initiativer. Det er synd. Vi lærer nye ting hele tiden, men bare hvis vi tør å prøve og feile.

Undersøkelser tyder på at publikumsrekruttering blir viktig fremover

Lyngstad håper og tror at folk er sulteforet på levende konsertopplevelser når konsertsalene engang får åpne igjen. Dessverre er det noe som bekymrer. Undersøkelser gjort av Norsk publikumsutvikling viser at 7 av 10 vil vente med å vende tilbake til konsertsalene, selv når myndighetene mener det er trygt.

– Her har vi i bransjen en viktig og krevende jobb fremfor oss. Vi tror Live Klassisk kan bidra i å få publikum inn på konserter igjen, gjennom å være et nyttig verktøy. Alle som er glade i klassisk musikk, enten de visste det eller ikke, skal i hvert fall kunne få med seg hva som skjer, sier han.