Koronapandemien har drevet frem en helt ny type konsertvirksomhet
Mens strømmekonsertene i Norge forsvant omtrent samtidig som den første koronabølgen har det i Sør-Korea kommet for å bli.
Det koreanske boybandet BTS har hatt flere konserter hvor de står midt på en scene med lyseffekter og røykmaskiner, men med ingen publikummere i rommet. I stedet sitter nesten én million fans og følger med på konserten fra eget hjem.
Samtidig deltar de som små ruter i bakgrunnen på scenen. De er spesielt utvalgt til å delta som video-publikum, der de stiller med både lyd og bilde. Alle får derimot muligheten til å snakke med hverandre. Via et kommentarfelt kan de dele meninger og reaksjoner.
Musikkviter Audun Molde sier at sørkoreanske selskaper har laget egne løsninger for digitale konserter. Gjennom apper og hjemmesider kan man få tilgang til soner for fans og kjøpe billetter.
– De har et digitalt system som er veldig avansert, hvor selskapene selv er eiere og har full kontroll over merkevare, inntekter og rettigheter, forklarer han til Aftenposten.
Fans av såkalt k-pop (koreansk poppmusikk, journ. anm.) er derimot ikke ukjent med videoformatet. I flere år har k-pop-artister spilt direktesendte opptredener på TV og Youtube. I tillegg strømmer artistene også daglig fra livene sine gjennom en app kalt Vlive. I appen kan fans følge med på hva som skjer, stille spørsmål og skrive til sine favorittartister.
I Norge har derimot koronapandemien vært en heller vanskelig tid for norske artister. Mange har eksperimentet med digitale løsninger og har strømmet konserter på nett, og mye av inntjeningen har så skjedd gjennom donasjoner. Likevel har det ikke blitt en populær måte å se konserter på.
Heller ikke totalt sett internasjonalt har strømmekonserter fått fotfeste. Forbes melder for eksempel om et inntektstap på 30 milliarder dollar for den internasjonale konsertindustrien i 2020.