Håvard Rem har hatt stor suksess med sin diktsamling kalt «Almanakk», som byr på 365 dikt for alle anledninger. Nå har han tatt et lite knippe videre på platen med samme navn, i selskap med sønnen Simen Rem og datteren Dina på vokal.
Foto
Gitte Johannessen / NTB

Håvard Rem flytter almanakken inn på plate

Publisert: 9. april 2021 kl 08.28
Oppdatert: 9. april 2021 kl 08.28

– Diktene mine liker å bli fremført. At dikt blir lyd er naturlig. I det til og med tjukke romaner blir til lydbøker, sier Håvard Rem til NTB.

«Almanakk» i albumformat er blitt et helt familieprosjekt. Det er sønnen Simen Rem som har tonesatt farens dikt, mens datteren Dina er med på vokalfronten og synger, mens faren resiterer. De har jobbet sammen i Simens studio i Langhus i Nordre Follo, forteller Rem senior:

– Simen skrur perfekt lyd til stemmen min. Han har kjent den helt siden jeg sang ham i søvn da han var liten.

Som duoen Rem & Rem har og far og sønn turnert sammen i årevis. «Sangene er fisketurene våre», har Simen Rem fortalt, mens pappa Håvard utdyper om samarbeidet med barna sine:

– Når vi går i studio, går ikke taksameteret. Da er det familietid. Da får en være som en er, for de har kjent meg og stemmen min så lenge de har levd. Og det siste året har det vært praktisk å jobbe med noen som er i samme kohort.

Ro i magen

Koronaåret har fart relativt pent med den musikkelskende lyrikeren, som sammenfatter det slik:

– Kan ikke klage. Har både arbeidet og syklet mer enn vanlig. Og har ikke savnet menneskemengder. Men fem dager før nedstengningen i fjor kom et barnebarn. I perioder har jeg sett henne altfor lite.

Håvard Rem slapp sin store diktsamling «Almanakk – 365 dikt» i oktober i fjor, med sangtekster, sonetter, blues, nidviser og stev om forelskelse og alderdom, om svangerskap og tretti terrorangrep, om døgnet og året, om livet og tiden etter siste istid. Flere var minnedikt om mennesker som har gått bort de siste årene, kjente og ukjente, fra Rolv Wesenlund til Rems egen mor. Boken bød også på dikt for merkedager – i spennet fra påske og jul til kvinnedagen og podagradagen.

Drøye tre år tok det å skrive den; arbeidet begynte han rett etter Leonard Cohens død. Diktsamlingen ble godt tatt imot av leserne, og er trykket i flere opplag.

– For mange er det en fin vane med et lite ord for dagen. Og har vært det lenge. Noen av de første bøkene som ble trykket i Norge, var almanakker og huspostiller med et ord for dagen. «Et dikt om dagen / gir ro i magen», sier Rem lunt.

Cohen-inspirert

Far og sønn brukte deretter Cohens «Ten New Songs» fra 2001 som referanse da de skulle begå sitt nye album et sted mellom dikt og musikk.

– Men hvordan klare å gjøre diktsamlingens 365 dikt til albumets 18?

– Jeg har nok hatt mine ønsker, men til syvende og sist har vi tatt med de diktene som komponisten har klart å gjøre om til gode melodier. Og det er altså Simen, eldstesønnen. Vi har også valgt dikt som har kommunisert godt med publikum på konserter. På de ni årene siden forrige diktsamling har det blitt mange konserter i hele Norge, konstaterer Håvard Rem.