Minor Majority anno i dag: Pål Angelskår med bandmedlemmene Harald Sommerstad, Henrik Harr Widerøe, Halvor Høgh Winsnes og den nye gitaristen Roar Nilsen.
Foto
Melvin Østensen
Minor Majority var ved et vendepunkt

– Du kan ikke bare slutte i bandet mitt

Publisert: 21. mai 2021 kl 08.32
Oppdatert: 21. mai 2021 kl 08.32

– Vi har vært heldige og hatt et band gjennom hele karrieren. Bortsett fra første platen så har det vært de samme som har holdt på hele tiden, sier Angelskår, låtskriver, vokalist og drivkraft i veteranpopbandet, til NTB.

Foto
– Jeg har lyst til å lage noe bedre. Det interesserer meg mer enn andre ting – det å lage noe som er bedre musikalsk og tekstlig, at jeg ser en ny innfallsvinkel. Så lenge det kjennes sånn, tror jeg ikke at jeg klarer å slutte., sier Minor Majority-sjef Pål Angelskår. Foto: Melvin Østensen

Det var da Minor Majority turnerte med forrige plate at Jon Arild Nupen Stieng, gitaristen som har vært med siden starten, fortalte at han kunne tenke seg å slutte. Det var en røff samtale, medgir Angelskår:

– Vi har jobbet tett sammen i 20 år med låtskriving, turnering og er veldig gode venner. Det var vondt og rart, og samtidig er det jo som på alle arbeidsplasser: Mister man motivasjonen til å holde på, og ikke lenger har det uttrykksbehovet og det er slitsomt å dra på øvinger eller turneer, er det på tide å gi seg.

Det har Minor Majority-sjefen respekt for. Men det var et skjebnepunkt for bandet som har gitt Norge så mange vakkermelankolske låter. Skulle de egentlig gå videre?

– Dette skjer mange band, men du kan ikke bare slutte i bandet mitt, sier han med en liten latter han kan koste på seg nå – som bandet er klart med et nytt album. Som har fått det passende navnet «The Universe Would Have to Adjust».

Rocker inn

For Pål Angelskår ville fortsette. Det ville de andre i bandet også. Og hjelpen var nærmere enn forventet: Bassisten i The Dogs, Roar Nilsen, som hadde produsert Minor Majoritys forrige skive, 2019-utgivelsen «Napkin Poetry».

Han hadde nylig sluttet i Kristoffer Schous hardtrockende band, og var klar for å gå om bord hos popmelankolikerne.

– Jeg kjenner ham og stoler på ham. Men han tilhører en helt annen skole som gitarist enn Jon, som har en distinkt tone og tar mye plass i bandet. Roar har spilt innenfor flere sjangre og åpner seg for låten og lar den bestemme.

Det setter en låtskriver ikke uventet stor pris på. Det de har til felles er at Angelskår har tillit til begge at de gjør en låt bedre, forklarer han. Nå er Roar Nilsen fullverdig medlem av Minor Majority, oghar bidratt til låtskriving og arrangementer på den nye plateutgivelsen – som slippes løs fredag denne uken.

– Det er utrolig rart å ha spilt med noen i 20 år og så spille med en annen, medgir Angelskår, som fikk sin rolle i bandet rusket opp i.

Rydde litt

Men også andre ting preget innspillingen av «The Universe Would Have to Adjust». Og da snakker vi om koronapandemien.

– Vi begynte med låtskriving og innspillingen i fjor vår, da ingen møtte hverandre, og det var helt nedstengt.

Angelskår og Nilsen spilte inn ideene sine hver på sitt hold, sendte rundt til de andre, fikk inn bidrag, og etter hvert kunne én og én komme inn og gjøre sitt – det var alt som føltes trygt. Ferdigstilt ble den i fjor høst, da

– Eksterne utfordringer som brått presenterer seg kan være bra. Da må man rydde litt.

Tingene som skjedde virket inn på lydbildet også. Noen av låtene ble strammere, mer nedstrippede, uten så mye pynt og band, når bandet jobbet på pandemimåten. De mest nedstrippede er også de raskeste låtene tempomessig.

– Jeg vedder på at noen kommer til å kalle dem ballader likevel, sier han smått ironisk. For det har nå engang blitt Minor Majoritys varemerke siden oppstarten i 2000.

Nye låter om brudd

Pål Angelskår sier om sin egen drivkraft nå i kjernebandets 21. år og med ni studioalbum bak seg.

– Jeg har lyst til å lage noe bedre. Det interesserer meg mer enn andre ting – det å lage noe som er bedre musikalsk og tekstlig, at jeg ser en ny innfallsvinkel. Så lenge det kjennes sånn, tror jeg ikke at jeg klarer å slutte.

Et varemerke for bandets låttekster har vært hvordan Pål Angelskår har tumlet med å skrive om den vanskelige tosomheten – eller ensomheten. Også der har han funnet nye innfallsvinkler når livet når voksenalderen, og nye ting skjer.

– En av de nye låtene har en slik «breakuptekst» – men handler ikke om jenter, derimot at Jon sluttet i bandet. Den er både en hyllest av ham, samtidig som det er litt «faen ta deg, du skulle jo være med meg». Det ligger en sårhet der, medgir Angelskår – som røper at eksgitaristen har hørt den: Én gang.

– Vi var rørt begge to.

Mens førstelåt ut på den nye platen rett og slett handler om en far som river ned plakater på gutterommet. For låtskriveren og vokalisten er trebarnsfar og på det stedet i livet at førstemann har flyttet hjemmefra.

– Det er nytt og annet perspektiv for meg. Tanken om at en du har tilbragt så mye tid sammen med, som har vokst opp under vingene dine, skal flytte ut. Det er svære ting.

Ny plate i februar

Minor Majority fikk avlyst ganske mye, eller flyttet, på konsertfronten under den tidlige pandemien.

– Det var vanskelig i perioder, til ting hadde satt seg. Vi er utrolig heldige som bor i et land som har både vilje og midler til å støtte kulturen i en tid som dette. Jeg er mer enn noe annet imponert over hvor mange som er blitt hjulpet. Problemet er at det favoriserer oss som har vært litt i gamet, mens de unge musikerne som skal ut på sine første turneer blir skadelidende. Den generasjonen har fått en tøff start, medgir ham.

Minor Majority er midt inne i en konsertrekke: Allerede har de har spilt i Stavanger, Bergen og Trondheim, og er i juni på gang i Tønsberg og i Oslo med to konserter. Også Nevlunghavn, Baroniet Rosendal og Moss står for tur.

Det ble skrevet dobbelt så mange låter som kom på platen. Derfor tok Angelskår og bandet avgjørelsen om å slippe to plater på kort tid: Først denne ukens «The Universe Would have to Adjust», og i februar 2022 kommer søsterplaten, det han kaller «del to».

– Derfor blir det en klassisk slippturne til neste år, lover Angelskår.

none