– Vi er tvunget til å gjennomkommersialisere
Bylarms programsjef Joakim Haugland går hardt ut mot Kulturrådet i Klassekampen. Haugland mener Kulturrådet «kveler Bylarms sjel og svekker den norske musikkscenen».
Allerede i 2017 skal Kulturrådet ha bedt festivalen øke artisthonorarene, og kuttet i fjor 50.000 kroner i støtten fordi Bylarm ikke hadde innfridd kravet. I år får festivalen 900.000 kroner i støtte fra Kulturrådet.
Støttekuttet har også hindret Bylarm i å betale høyere honorarer, fremholder Haugland.
LES MER | Bylarmsjef forlanger at festivaler tar kjønnsbalanse på alvor
Har måttet kutte norske artister
Etter beskjeden fra Kulturrådet i 2017, har programsjef Haugland sett seg nødt til å kutte over en tredel av de norske artist-bookingene. Mens 96 norske artister spilte på festivalen i 2017, er det i år 60. Det er også færre artister på scenen enn tidligere: 135 artister opptrer under Bylarm i år, mens det i 2017 var 156.
Programsjef Haugland mener Kulturrådet-kravet har ført til at Bylarm har måttet booke flere store artister for å sikre høyere billettinntekter, noe han mener går stikk i strid med festivalens visjoner.
– Vi må kutte mye av undergrunnen, og det er fullstendig feil med tanke på hva denne festivalen skal være. Kulturrådet tvinger oss til å gjennomkommersialisere, sier Haugland til Klassekampen.
Haugland avviser også på det sterkeste at Bylarm ikke betaler artistene godt nok, og peker på at Astrid S fikk 20 ganger mer i honorar for konserten på Bylarm i 2017 enn hun fikk to år tidligere.
Tilbakeviser kritikken
Leder Jan Ole Otnæs i Kulturrådets musikkutvalg for arrangør- og festivalstøtte er uenig i kritikken til Haugland. Han viser til at Kulturrådet har vist forståelse for at Bylarm er i en annen situasjon enn andre kommersielle festivaler, og har derfor akseptert at Bylarm har andre muligheter til å utbetale høye honorarer.
Samtidig må Kulturrådet sørge for å ivareta aktørene og artistenes krav, opplyser Otnæs til Klassekampen. Han påpeker også at «hadde Kulturrådet hatt en uendelig pengesekk, ville det sett annerledes ut for mange».