Kulturminister Abid Raja gir fortsatt ikke underleverandørene støtte, til tross for milliardtap i koronakrisen.
Foto
Fredrik Hagen / NTB scanpix

Underleverandørene taper milliarder – får fortsatt ikke støtte

Publisert: 27. april 2020 kl 08.44
Oppdatert: 27. april 2020 kl 08.44

Underleverandører i kulturbransjen krever økt statlig kompensasjon. Foreningene for scenetekniske produksjon og booking- og managementselskapene estimerer tap på to milliarder i år, skriver Dagens Næringsliv.

Da Kulturminister Abid Raja (V) lørdag kunngjorde at forbudet mot alle arrangementer med over 500 deltagere forlenges til 1. september, ble festivalsommeren i praksis helt avlyst

– Alle våre ansatte er permitterte, mens lyd-, lys- og bildeanlegg er lagret og støver ned. Dette er bare trist, sier Marius Widerøe, leder av Bransjeforeningen for Sceneteknisk Produksjon til DN.

Han er skuffet over at kulturminister Abid Raja heller ikke lørdag kunne si noe om den store underskogen med bedrifter som konserter og arrangementer er helt avhengige av, og synes det er interessant at kulturministeren bare snakker om arrangørene. Men resten av bransjen ønsker også å overleve.

Siden begynnelsen av mars er samtlige konserter, events, konferanser, messer og teaterforestillinger blitt avlyst for å hindre koronasmitte, og Widererøe tror at hans bransje er den siste som vil åpnes igjen.

Han påpeker at i Norge konsertarrangørene, og ikke underleverandørene, som får dekket inntektstapet av staten.

Sammen med Norwegian Entertainment Agents and Managers Association (NEMAA) har Bransjeforeningen for Sceneteknisk Produksjon skrevet brev til Kulturdepartementet og har presisert milliardtapet, og ber indirekte om et møte med kulturminister Abid Q. Raja (V). Medlemsbedriftene i de to organisasjonene har til sammen 900 ansatte og leverer tekniske løsninger for mellom 12.000 og 15.000 produksjoner i året og artister til rundt 15.000 opptredener hvert år.

Det er konstituert statssekretær Emma Lind (V) som svarer, og hun understreker at alle innspill blir vurdert:

«Kulturdepartementet har ikke hatt anledning til å gå inn i det omtalte brevet ennå, men alle henvendelser og innspill blir lest og vurdert. Når det er sagt jobber regjeringen hele tiden for å berge bransjer gjennom denne krisen. Ordninger har kommet raskt på plass og i tilfeller der innretningene ikke treffer som tiltenkt, vil det gjøres hensiktsmessige justeringer før neste runde», skriver Lind i en epost til avisen.