Truer med rettstvister
Kompensasjonsordningen for arrangører i kulturlivet gjelder bare for dem som står oppført som «arrangør». Men det er også andre som lever av å lage konserter, som for eksempel artister og lydteknikere. Disse aktørene fanges bare opp av de generelle ordningene. De «glemte» gruppene hadde et håp om at kulturminister Abid Raja skulle endre dette med sine nye krisepakker 29. mai. Men den gang ei..
– Hvis ikke hullet i krisepakken blir ordnet, kommer advokater til å kunne sko seg godt på konsertbransjen, sier styreleder i Nemaa, fagforeningen for managementselskaper og bookingbyråer, Joël Schwalenstöcker, til Aftenposten.
Nå kan noen av aktørene komme til å ta dette til retten, ifølge styrelederen, som har fått LO og Virke med på laget.
– Vi ønsker å bidra med det vi har av tyngde, for å støtte en næring som sliter, og signalisere til regjeringen at dette er viktige arbeidsplasser, sier Julie Lødrup, førstesekretær i LO, til Aftenposten.
Hun har kontaktet finansminister Jan Tore Sanner, som styrer pengesekken. Virke har gjort det samme.
Forbundsleder Hans Ole Rian i kunstnerforbundet Creo sier til avisen at han har fått signaler om at Kulturdepartementet er klare til å utvide ordningen, men at det nå er Finansdepartementet som holder igjen. Dermed har han følgende beskjed til finansminister Jan Tore Sanner:
– Når de to viktigste hovedorganisasjonene på dette feltet peker på de samme utfordringene og problemene, forventer vi at ansvarlig statsråd selv tar tak i saken.
Men Finansdepartementet henviser til Kulturdepartementet. Der svarer statssekretær Gunhild Berge Stang at departementet følger situasjonen nøye og kontinuerlig vurderer hvorvidt de ulike ordningene må justeres. Hun svarer ikke på direkte spørsmål om fagforeningenes innspill, men understreker at regjeringen har som mål å ha et sterkt og mangfoldig kulturliv også når koronakrisen er over, skriver Aftenposten.