Kanskje vi kan tilbake til normale konsertopplevelser igjen? Konsertarrangører jobber med å utforme tiltak som skal gi publikum mulighet til å dra på konsert uten énmetersregel og munnbind.
Foto
Heiko Junge/NTB

Slik kan du kanskje dra på konsert i 2021

Publisert: 18. desember 2020 kl 09.24
Oppdatert: 18. desember 2020 kl 09.24

Det planlegges allerede storstilte konsert i 2021. Arrangører legger planer for vaksinesertifikat og hurtigtester, og håper at vi med de rette forholdsreglene endelig kan gå på konsert igjen. FHI er derimot ikke helt overbevist enda.

Sammen med Martin Holmes, sikkerhetsansvarlig i Bergen Live og Live Nations Norge, har Aftenposten kartlagt hvilke tiltak som kan komme til å prege konsertåret 2021. De aktuelle tiltakene består av:

  •  Vaksinesertifikat
  • Hurtigtester
  • Smittesporing
  • Styring av publikums bevegelser
  • Hygiene

Billettsystemer som Ticketmaster har laget et system hvor man kan koble billetten til et vaksinasjonskort. For de som ikke vil vaksinere seg kan man benytte seg av hurtigtester, sier Holmes. Håpet er å da kunne se bort fra prinsippet om distansering, men det må myndighetene avklare, presiserer han.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har et verktøy for risikoanalyse av arrangementer under pandemien. Ifølge deres eksperter kan blant annet følgende faktorer gjøre risikoen lavere:

  • Om ingen i publikum er i risikosonen.
  • Om arrangementet er utendørs.
  • Om arrangør og publikum er godt informert og forberedt på smittevern.
  • Publikum vil kunne oppleve flere små hygienetiltak enn de klarer å telle. Antibac er selvsagt.
  • Maten blir kanskje pakket inn. Betalingen blir sannsynligvis kontaktløs.
  • Avhengig av gjeldende regler, vil også publikum bli styrt mer enn før. Dette kalles crowd management, altså publikumskontroll. Dataprogrammer gjør det mulig for arrangøren å simulere publikums bevegelser i forkant.
  • Det kan bli aktuelt å dele inn publikum i kohorter. Kanskje får ikke alle komme og gå samtidig. Apper og SMS-tjenester kan brukes til å informere godt.
  • Gjennom billettsystemene har arrangørene mulighet til å spore smitte og varsle myndighetene. På sittende konserter kan smittesporingen være svært presis.

Preben Aavitsland i FHI sier derimot til Aftenposten at de fortsatt ikke vet i hvor stor grad vaksinasjonen forebygger smitte og smittsomhet – per nå vet man bare at vaksinen beskytter mot sykdom. Derfor er det foreløpig ikke aktuelt å lage noe sertifikat som fritar den vaksinerte for restriksjoner, sier han.

Aavitsland er heller ikke sikker på hvordan hurtigtester kan spille inn.

- Det er mulig at hurtigtester på sikt kan spille en rolle i å luke ut smittede deltagere, men foreløpig tror vi de i praksis ikke er nyttige til dette. Det skyldes for det første at testene ikke alltid klarer å fange opp virus hos mennesker uten symptomer. De kan gi en falsk trygghet, sier han.

Aavitsland liker derimot planene for hygiene, publikumskontroll og smittesporing. Han omtaler dem som smarte og fornuftige, men anser febermåling ved inngangen til konserten som lite verdifullt, ettersom denne metoden er en svært usikker indikator på korona. Ellers anbefaler han bruk av munnbind der smitterisikoen er høy og én meters avstand ikke kan overholdes.