Nordiske rettighetsforvaltere samler seg mot Google
Kranglingen mellom Google og den danske musikkrettighetsforvalteren Koda har preget nyhetsbildet den siste uken. Uenighetene oppstod etter at Kodas avtale med nettgiganten utløp i april.
Da Koda nektet å godta Google sitt tilbud om utbetalinger redusert med nærmere 70 prosent sammmenlignet med den gamle avtalen, svarte Google med å fjerne dansk musikk fra dansk Youtube.
Uenigheten har også ført til at flere norske artister er forsvunnet fra dansk Youtube, ettersom Google har valgt å fjerne all musikk Koda lisensierer på vegne av sine nordiske søsterselskaper. Det omfatter blant annet artister som Alan Walker og Bjørn Eidsvåg.
– Det er beklagelig at Google har gått til det skritt å fjerne musikken Koda forvalter fra danske Youtube i det danske territoriet. Det er nå blitt klart at også norske opphavere er berørt av dette gjennom at Google også fjerner mye norskskrevet musikk fra danske Youtube. Dette er naturligvis en situasjon vi ser på med det største alvor da dette går ut over våre medlemmers inntekter fra Youtube i Danmark, sier administrerende direktør Cato Strøm i Tono i en uttalelse.
Vil ha felles nordisk avtale
For tiden er Tono sammen med danske Koda og Teosto i Finland i forhandlinger med Google om en felles nordisk avtale som skal erstatte de gamle. Inntil nå har de nordiske landene hatt hver sin avtale med nettgiganten.
De tre nordiske rettighetsforvalterne mener Google bør betale opphavere langt mer enn selskapet i dag gjør. Koda har blant annet påpekt at Youtube-bruken av dansk musikk har steget markant siden selskapet inngikk forrige avtale med Google.
Youtube har de siste årene jobbet jevnt og trutt for å etablere seg som en strømmeplattform for musikk. I 2018 ble betalingstjenesten Youtube Music lansert i Norge.
Mens Kodas avtale med Google utløp i april, er norske Tonos avtale med Google aktiv til våren 2021.
Avtalen Koda nå forhandler om med Google skal gjelde frem til de tre nordiske selskapene får en egen fellesavtale.
– Det er helt avgjørende at tjenester deler en rettmessig andel av sine inntekter med opphaverne på en rett og rimelig måte, understreker kommunikasjonssjef Willy Martinsen i Tono.
Danske artister støtter Koda
Flere artister har offentlig vist sin støtte til Kodas valg om å si blankt nei til Googles betingelser, til tross for at musikken deres er fjernet fra Youtube. Til Danmarks Radio (DR) nylig sa den danske rapperen Nicholas Kidd at «det er kult at Koda står fast og ikke dukker nakken».
– Kan resultatet av forhandlingene mellom Google og Koda få ringvirkninger? Vil Kodas harde linje mot Google føre til en ny bransjestandard?
– Hva slags bransjemessige ringvirkninger en slik isolert avtale vil ha er nok usikkert. Tono og Koda kan begge snart notere seg hundre år i drift, så det er ingen ny kamp å kjempe for betaling til opphaverne. Det er nok også en kamp som vil foregå også i fremtiden, og man kan nok tenke seg at alle store og små seire har betydning, sier Martinsen.