Nå melder de små, smittevernede konsertene seg
På Sentralen i Oslo, der over 80 Koronerulling-konserter er blitt strømmet fra siden midten av mars, er det duket for en serie på ti konserter med Jarle Bernhoft – à 46 tilstedeværende publikummere per gang innendørs. Der står premieren førstkommende torsdag, 7. mai.
Dagen etter står premieren på en ny serie med «ekte konserter» – i den Nashville-aktige bakgården på utestedet Revolver. Konsertkonseptet kalles «Drømmedag med …", og allerede har man planer for fem konsertdager med like mange artister.
Først ut er Torgeir Waldemar, som spiller to konserter fredag 8. mai fordelt på to «bordsetninger» – bokstavelig talt: Revolver selger én billett til et bord som rommer fem personer. Bakgården rommer åtte slike bord.
Lørdag følger americanayndlingene i duoen Darling West, mens det til neste uke er duket for Jørund Vålandsmyr, Malin Pettersen og Louien (Live Miranda Solberg).
Som knyttneve
– Korona kom som en knyttneve. Da det ble en åpning ut fra smittevernreglene tenkte vi «hva gjør vi nå», og satte i gang. Hver artist spiller to konserter på samme dag for et greit honorar, mens vi får dekket kostnadene og litt til. Iallfall hvis folk kjøper litt øl, sier Revolver-eier Dan Marius Nordhagen til NTB.
Han har eid undergrunnsscenen i Møllergata i Oslo siden 2007, og skulle akkurat til å begynne å selge øl fra stedets nystartede bryggeri. Stedet driver med små marginer og det så kritisk ut en stund, sier Nordhagen. Men publikummere og venner satte i gang spleiselag, og det vanket også støtte fra myndighetene til å dekke tapte utgifter.
– I praksis blir bare 50 prosent dekket, sier Nordhagen, som gleder seg til å arrangere konserter igjen. Han tror også at det vil melde seg en rekke slike mindre arrangementer.
– Jeg tror folk har sittet på gjerdet. Se hvordan det gikk med strømmekonsertene etter at Brakkesyke startet, da kom det mange aktører på banen etter hvert. Folk er kreative, sier Revolver-eieren.
Glede og ettertanke
Om få dager står Torgeir Waldemar igjen på en scene og ser utover et levende publikum.
– Det blir en sann glede, det er jo det man lever for, sier den kritikerroste artisten, som fikk turneen i kjølvannet av tredjeplaten «Love» avbrutt halvveis da koronapandemien stoppet alle konserter.
Samtidig medgir Torgeir Waldemar at han gjør seg sine tanker.
– Det er masse blandede følelser rundt alt som har med koronaviruset å gjøre. Man håper jo det er sant at man har ting under kontroll og at det ikke gjør vondt verre, sier han, men tror at den lille åpningen også har stor betydning for folk.
– Dette betyr en liten følelse av å nærme seg noe som ligner på normalt igjen og er viktig, sier Waldemar, som får medhold fra Darling West.
– Det å kunne stikke et sted og treffe andre, og å faktisk gå på konsert, vil gi en følelse av optimisme og håp. Det blir godt å kjenne litt på tilværelsen slik den var før alt dette skjedde, kanskje man nå i starten kommer til å sette mer pris på det enn noen gang. Samtidig er det kanskje bedre å se på det som et pusterom enn som et tegn på at nå er dette snart over, sier Tor Egil Kreken og Mari Sandvær Kreken.
Stort konsertsavn
Dette savnet merket også Sentralen da de la ut de første konsertene med Bernhoft – som ble utsolgt på kort tid. Dermed utvidet de fra seks til ti opptredener.
– Vi merker at det har vært et utrolig stort konsertsavn der ute, sa kommunikasjonsansvarlig Per Mejlænder Brynning på utestedet til NTB mandag.
Også i Bergen vil flere av byens mindre spillesteder begynne å arrangere konserter igjen, selv om de store aktørene holder igjen foreløpig, melder BT.
Blant dem er Madam Felle, som fra comebackarrangementet torsdag av lover håndsprit på alle bord, alt kjøp via app, en meter mellom alle – både publikum og musikere, og en scene som er klart distansert. Samtidig drar den lille scenen også i gang Felle TV, for dem som følger med fra egen stue. Første kveld blir det husbandet, deretter følger Bergen Vista Social Club og The Rolling Clones.
Gir handlingsrom
Daglig leder Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører sier til NTB at denne nye åpningen kan sørge for «et verdifullt handlingsrom» for de mindre eller sponsede.
– Det gir en mulighet til å bringe artister og publikum sammen igjen, og jeg er sikker på at vi vil se mange positive initiativ fremover, sier Østerdal, som samtidig understreker hvor viktig det er å forstå at konserter for inntil 50, og etter hvert kanskje 200, personer ikke er nok til å åpne musikkbransjen igjen.
– For de større bransjeaktørene vil ikke dette være rammer det er økonomisk forsvarlig å operere innenfor, og det er avgjørende at vi nå ikke devaluerer de faktiske kostnadene ved arrangementer i iveren etter å åpne igjen, sier Østerdal.
– Det er fortærende at vi har en hel bransje som ligger brakk på grunn av forbudet mot større arrangementer frem til 1. september, uten at regjeringen greier å gi et eneste signal om hvordan aktørene skal kompenseres. Dersom vi skal ha et musikkliv å komme tilbake til i den andre enden av denne krisen er det avgjørende at regjeringen kommer på banen med langsiktige og treffsikre krisetiltak, sier hun til NTB.