Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo har sagt at det ikke er usannsynlig at 17. mai må avlyses som følge av koronakrisen.

Foto

Berit Roald / NTB scanpix

Norsk musikkråd

– Musikkfrivilligheten kan tape opp mot én milliard kroner

Publisert: 20. mars 2020 kl 08.40
Oppdatert: 20. mars 2020 kl 08.40

Fortsetter restriksjonene fram til sommeren kan tapet bli opp mot 960 millioner.

Det melder Norsk musikkråd, paraplyorganisasjonen for det frivillige musikklivet i Norge, som har jobbet for å skaffe en oversikt over økonomiske konsekvenser koronarestriksjonene får for medlemmene.

– Tallene er veldig alvorlige, sier styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Vinje Borgundvaag.

– Våre 33 nasjonale organisasjoner og frivillige i nærmere 7000 kor, korps, orkestre, band og konsertarrangører er bedt om å estimere tapene som følge av kulturforbudet. Med 1265 svar så langt har vi fått en god indikasjon på hvordan situasjonen ute i Kultur-Norge er nå, sier generalsekretær i Norsk musikkråd, Bjarne Dæhli.

– Uten krisehjelpen fra nasjonale myndigheter vil mange av organisasjonene slite økonomisk i flere år fremover, og noen kan få problemer med å komme seg gjennom krisen i det hele tatt, sier Vinje Borgundvaag.

Kartleggingen viser at minst 1028 konserter, stevner og festivaler er avlyst.

– 143 organisasjoner har gitt eller vurderer å gi permitteringsvarsel, og flere instruktører, dirigenter og musikere er leid inn som frilansere. Avlyste konserter og øvelser får økonomiske konsekvenser for dem, fortsetter Borgundvaag – og legger til:

– Både organisasjonene og vi i Norsk musikkråd har forståelse for restriksjoner og vil delta i koronadugnaden. Samtidig er det nå viktig at krisepakken når det frivillige musikklivet, om denne vitale infrastrukturen skal overleve, avslutter Borgundvaag.

Norsk musikkråd har informert Kulturdepartementet og Stortinget om de økonomiske konsekvensene.