– Jeg føler meg mer hjemme i et hjørne der julen ikke er Instagram-vennlig
– Jeg tror det blir en utfordrende jul for veldig mange, spesielt for dem som må sitte alene. Og det tror jeg mange må gjøre akkurat i år, sier Rebekka Bakken.
Hun har selv prøvd det, et år hun tenkte hun skulle spare penger på ikke å reise hjem. I mange år har den norske sangeren bodd i utlandet, og dette året skulle hun sitte alene i Wien.
– Jeg dro ut for å leie videofilmer og gikk forbi julevinduene der familiene samlet seg i finstas, minnes Bakken ensomhetsfølelsen som ble veldig håndgripelig.
– Jeg tenkte på forhånd at «jul er jeg ikke så veldig opptatt av». Men den julekvelden skjønte jeg at det å være alene denne dagen er smertefullt – akkurat som det er smertefullt å tro at «alle andre har det så bra» når man ikke føler det samme selv. Men kanskje har de det ikke så fint som det ser ut til, kanskje du ikke er så alene om å føle på ensomheten. Jeg tror på å åpne armene for akkurat slik julen er – og ha mot til å ha hjertet åpent og nyte den.
Det året hun tilbragte julaften alene, var det musikken hun ikke vendte seg mot: Hun satt og spilte julesanger.
– Har man musikk kan det ta ganske mye brodden av ensomhet. Glede gir gjenklang, tonene har lett for å sette i gang noen gledesvibrasjoner i kroppen – iallfall noen sunne emosjoner som er godt å ha for å stabilisere seg litt og ikke kjenne på det mørke.
– Jeg kan ikke tenke meg noe bedre enn å ta frem minner gjennom musikk.
Hele året
Rebekka Bakken, som er en svært så kredibel artist og komponist, viser seg noe overraskende å ha en stor og voldsom forkjærlighet for julesanger. I den grad at hun lytter til noen av dem hele året.
– Det er noen låter som jeg synes er så fine! Jeg er en spilleliste liggende som jeg bytter ut omtrent annethvert år. Der er det med noen julesanger, som jeg hører på resten av året også, sier Rebekka Bakken.
Nå har hun selv kuratert en julespilleliste for strømmetjenesten Spotify med bare norske sanger. Hun satt i pysjen og lyttet seg gjennom «alt».
– Mange flere artister lager julesanger her enn det jeg er vant med fra årene jeg bodde i utlandet. Det var ikke mye nytt å høre der, mange av de samme låtene gikk igjen på juleplatene. Jeg synes vi har en fin tradisjon med julemusikk i Norge, også av nyskrevne sanger. Dette kan vi!
Rune og Lewi
– Mange av sangene jeg tok med, hører du ikke så mye på radio, som Iver Kleives «Deilig er jorden». Ole Edvard Antonsen har gjort mye lekkert, og så har jeg med Rune Rudberg! Jeg likte hans «En hjemløs jul» veldig godt. Jeg føler meg mer hjemme i et hjørne der julen ikke er Instagram-vennlig, så jeg inkluderer sanger som dette også. Alt er ikke fint i julen, det er ikke sant. Det husker jeg så godt fra den julen jeg tilbragte alene.
Det ble også gjensyn kjærere enn hun hadde forestilt seg på forhånd:
– «Romjulsdrøm» av Alf Prøysen setter i gang vanvittige, vidunderlige gode følelser i meg som jeg ikke var klar over – de ble vekket igjen under arbeidet med listen. Jeg tok med en nydelig versjon som D'Sound spilte inn med Kringkastingsorkesteret i 2003. Og så fant jeg en fyr som var helt ny for meg: Lewi Bergrud. Jeg tok alle sangene hans med, ler hun over sitt nye funn, som fikk et gjennombrudd da han spilte den norske «Fairytale of New York»-versjonen «Når Kjerkeklokkene slår» på frokost-TV i 2016.
– Den er helt fantastisk og oversettelsen så nydelig. Jeg har gjort sangen på engelsk på min juleplate, på den neste gjør jeg den på norsk!
Egen drøm
For denne julen oppfylte nemlig Rebekka Bakken nemlig sin egen, gamle drøm om å lage juleplate.
– Da jeg flyttet til utlandet og fikk platekontrakt, pleide jeg å si «hvis dere vil kan jeg godt lage en juleplate». Alltid fikk jeg svaret «nei, dét skal du få slippe». Og jeg som hadde så lyst! Nå bestemte jeg meg endelig for å gjøre det, sier Bakken, som flyttet tilbake til Norge fra kontinentet for noen få år siden.
«Winter Nights» var ute allerede på tampen av oktober, som en av de første i et år fylt med juleutgivelser – enda flere enn vanlig. Men der flere er resultat av koronatiden, var hennes album ferdig innspilt da pandemien meldte seg – de siste tre helgen før nedstengningen av Norge.
Dermed føyer Rebekka Bakken seg til en tradisjon hun mener er enestående, noe hun innså under alle årene utenlands.
– Norge er helt fantastisk når det gjelder julemusikk. Det er ingen andre land som har så mange juleturneer. Og når jeg setter på radioen i desember strømmer det ut så mye musikk som er fra hjertet, og det liker jeg, sier Bakken.
Skaper toner
Hun valgte et neddempet, organisk lydlandskap på sin egen juleplate. Syv av de ti sangene skrev hun selv. Andre er kjenninger – fremført på den måten hun hører dem og slik de passer inn i hennes verden, inklusive Whams «Last Christmas».
– Jeg visste jeg gjerne ville skrive en del julemusikk også, for julen skaper mange toner inni meg. Julebudskapet er inspirerende, det er så mange emosjoner som kommer med julen – både på godt og ondt. Jeg liker når ting blir intense, når jeg kan se ting under en lupe. I julen er det enten helvete eller veldig hyggelig, eller alt i ett.
«This Year is Different» skrev hun etter at faren døde.
– Den første julen uten noen man er vant til å ha jul med, var vond og grusom.
Teksten til en annen, egen låt, «Angels Never Sleep», hentet hun opp fra følelsene hun hadde da hun var barn og lå og var lei seg om nettene.
– Det å være barn og være lei seg er en ensom greie. Man snakker sjelden om det. Det var en vond følelse, jeg trodde jeg hadde gjort noe galt. Jeg var veldig opptatt av engler da jeg var liten. Så jeg skrev en sang om at ikke en tåre blir felt uten at englene ser det – at man ikke er alene.