Jaga Jazzist bygget pyramide på to uker – takket være hissig knott
Egentlig hadde Jaga Jazzist tenkt å slå seg til i et svensk innspillingsstudio, langt vekk fra alt annet enn skog, for å ta for seg låtskissene som Lars Horntveth hadde komponert til et kommende album.
– Vi skulle bare sjekke dem ut. Men så var det knottutbrudd i skauen, så vi måtte holde oss innendørs. Da ble vi ekstremt konsentrert, oppsummerer jazzistsjefen om fjorårets happening og endte med en ferdig plate.
Sånn går det når du sperrer inne åtte overmusikalske bandmedlemmer, hvorav fem er produsenter og teknikere av yrke. Ellers har Jaga Jazzist-innspillingene gjerne vært «langdryge», ifølge Horntveth, og har tatt opptil to år å fullføre. Denne gangen tok det to uker.
– Det gikk kjapt. Det ble en plate som føles veldig frisk. Vi var helt i vår egen verden, og likte det vi hadde spilt inn så vi beholdt det som det var, forteller Lars Horntveth om gruppens album nummer ni, som de også produserte selv.
– Det er ikke noe vi har som mål å gjenta. Det er lett å bli sveiseblind og kure på den aller minste detalj, og det er mange detaljer i musikken vår.
Føles friskere
«Pyramid» er første langspiller siden 2015-utgivelsen «Starfire», byr på fire låter. Et antall opphavsmannen synes er helt greit.
– Jeg har ikke noe mål om lang lengde. Men det føles mer naturlig å lage en ordentlig tripp av en låt, heller enn å tenke en kort popsang. Det er liksom ikke så mye å hente på radiospilling for oss: Sist gang vi ble spilt på radio var i 2001, ler han – og synes det er «moro» å ha vært i samme bandet i 25 år.
Problemet er bare at mye føles som de har gjort det før.
– Derfor prøver vi å utfordre hva som føles som Jaga. Søke etter det som føles friskere ut enn forrige gang. Fortsette utviklingen.
– Og hvordan gjør man det?
Lars Horntveth tygger et øyeblikk på spørsmålet, og påpeker at det å prøve seg på med nye instrumenter i lydbildet er blant virkemidlene Det er særlig tubaist-søsteren Line Horntveth som «får gjennomgå», ifølge den fem år yngre broren: Hun må lære mye nytt. Som når flere av de nye låtene ville passet med trompet.
– Siden Mathias Eick sluttet har vi ikke hatt trompet, så da må hun trå til, men på althorn.
Koronastoppet
Resultatet er i følge plateselskapets skriv et kosmisk lydbilde, der de «dypdykker ned i inspirasjoner fra postrock, jazz og psykedelia». Lars Horntveth sier han blir «inspirert av alt mulig rart», men at det handler om å ta bort de klareste referansene.
– All musikk er en felles arv, og hva er egentlig nytt og hva er det du har med deg? Det handler om å la det bli noe annet.
Albumtittelen henspiller på de fire låtene som byggesteiner for en pyramide. De er inspirert av musikkhistoriske størrelser som den japanske elektropioneren Tomita og afrobeatens far Fela Kuti, og Lars Horntveth har uttalt at han føler albumet er blitt som «en liten symfoni» – der hver av de fire delene inneholder et rom å utforske.
«Pyramid» skulle egentlig blitt sluppet i april, fulgt av turné i mai og festivaler nå i sommer. Men det ble det koronastopp for.
– Det ble for kort tid å finne alternative måter å promotere det på. Nå håper vi at det blir mulig med Europa-turné i oktober, om EU finner en felles løsning. Vi har også planer for Norge: En turné i november, forteller Lars Horntveth. Som i stedet for å turnere med jazzistene tilbragte sommeren i sitt eget studio rett ved Blå i Oslo.
– Etter de første ukene i mars, der man tenkte død og fordervelse, ble det likevel godt å få senket skuldrene litt. Jeg sitter og jobber som jeg alltid gjør
* Grunnlagt i 1994 av Martin Horntveth og Ravi
* En hærskare profilerte musikere har vært tilknyttet bandet
* Besetning anno 2020: Lars Horntveth, Marcus Forsgren, Even Ormestad, Line Horntveth, Erik Johannessen, Martin Horntveth, Øystein Moen og Andreas Mjøs
* Aktuelle med «Pyramid», bandets niende studioalbum