Big Dipper-sjef Andreas Leine Jakobsen opplevde alle butikkeieres mareritt da koronaviruset tok av. En løsning med hjemlevering av plater holder likevel liv i bedriften.
Foto
Gitte Johannessen / NTB Scanpix
Big Dipper

Fryktet kroken på døra for platebutikken

Publisert: 26. mars 2020 kl 11.05
Oppdatert: 27. mars 2020 kl 07.24

Da koronaviruset tiltok, og myndighetene satte i verk sine strenge tiltak, fryktet Andreas Leine Jakobsen for livsverket sitt. Den populære platebutikken Big Dipper i Oslo er et samlingssted for platekjøpende musikkinteresserte, og gjennomfører også konserter med både norske og internasjonale artister.

Da butikkene stengte rundt ham, og de fryktelige rapportene fra Italia ble kjent, opplevde han alle butikkeieres mareritt.

– Ikke i min villeste fantasi kunne jeg forestille meg at noe slikt skulle skje, sier han, og forteller at han ble fylt av frykt – både for at viruset skulle ramme butikken og samfunnet generelt.

Prøvde å holde åpent

Da helse- og omsorgsminister Bent Høie fortalte om regjeringens handlingsplan for å bekjempe viruset, skjønte Leine Jakobsen at dette også ville ramme Big Dipper. Han prøvde likevel å holde butikken åpen over helgen.

Det var vondt å se på køene – så viktig er ikke butikken.

– Vi valgte å holde åpent litt til, etter den torsdagen. Lørdagen var faktisk en veldig god salgsdag. Det virket som om folk også ønsket å hamstre plater, og at de innså at de nå kom til å måtte tilbringe mye tid innendørs. Det var en spesiell stemning i butikken i starten av den påfølgende uken. Butikken er jo også en møteplass for folk, og da vi så engstelige folk i køen skjønte vi at vi ikke kunne holde åpent lengre. Det var vondt å se på køene – så viktig er ikke butikken, forteller han.

Måtte permittere

Bedriften, med sine 10 ansatte, slapp heller ikke unna sparekniven. Som så mange andre måtte Leine Jakobsen ty til permitteringer for å få hjulene til å gå rundt.

– Det er trist å måtte permittere folk. Av våre 10 ansatte måtte 4 ut i permisjon. 2 av de 10 ansatte jobber deltid, og i praksis er halvparten av arbeidsstyrken permittert, forklarer han.

Leine Jakobsen forteller at han fryktet at hele strukturen rundt nettbutikken også ville bryte sammen. Derfor var det viktig å pønske ut et godt tilbud til folk som satt hjemme og hadde behov for underholdning.

– Jeg skjønte umiddelbart at vi måtte handle, sier han.

Hjemlevering tok av

– Det var da vi kom på at vi måtte satse på å gi dem et godt hjemleveringstilbud. Vi bare stuntet dette. Jeg og en annen ansatt tegnet en sirkel rundt Oslo, og bestemte oss for å levere på dagen når kundene bestilte. Vi leide biler fra et utleiefirma. Det var altfor ambisiøst og omfattende, smiler han.

De kjørte imidlertid til Lørenskog, Oppsal og Stabæk og leverte skiver, men fant ut at dette ikke var den mest effektive måten å håndtere logistikken på.

– Vi fikk raskt god respons fra kundene, men innså samtidig at vi måtte gjøre dette på en mer effektiv måte. Det var rørende å møte kundene hjemme, og vi følge kjærligheten deres. Men det ble noen vanvittige kjøreturer. Det ble for stort for oss, sier han.

Foto
Artisten Tove Bøygård ved en tidligere anledning i Big Dipper i Oslo. Foto: Gitte Johannessen / NTB

En avtale med et budfirma ble inngått, og dette samarbeidet fungerer utmerket, ifølge Leine Jakobsen.

Grundig hygiene

– Ble dere ikke redde for å smitte andre, eller for å bli smittet selv, da dere kjørte rundt til kundene?

– Jo, vi ble det. Plast er jo en smittekilde, der viruset kan holde seg lenge. Men vi utviklet gode rutiner for håndvask, og vi brukte alltid hansker. De samme rutinene gjennomfører budbiltjenesten, forteller han.

Betraktelig vekst i nettsalg

Selv om det smerter å ha butikken stengt, har bedriften lært mye i løpet av denne hektiske tiden, ifølge Leine Jakobsen. Én av tingene er at de har kunnet områ seg i svært krevende tider. Det viser også nettsalget, der det har vært en betraktelig vekst.

– Selv om det ikke veier opp for salget i en åpen butikk i Oslo, har nettsalget skutt i været. Vi nok også fått en god del nye kunder. Vi har lært at det går an å jobbe på en ny måte, men vi har fortsatt enkelte utfordringer – for eksempel med vareinnkjøp, utdyper han.

Som mange andre håper Andreas Leine Jakobsen at Big Dipper kan åpne dørene snart.

– Samtidig henger vi i stroppen for å få ut alle ordrene, sier han.