En Dekameron for koronatiden
Tom Russell og Ingrid Olava flyttet inn på samme rom med åtte andre under koronapandemien for å skrive sanger til hverandre.
Men ulikt i klassikeren «Dekameronen», der de ti fortellerne samles på et slott for å unnslippe Svartedauden, er rommet av den digitale sorten. Nå kan også publikum få slippe inn og høre resultatet:
Ti sanger som alle tar opp i seg det at de er skrevet under vår tids pest, skrevet i mer eller mindre isolasjon.
– Jeg syntes det var veldig fint å spille av mine kollegers bidrag på kjøkkenet mitt om morgenen. Å høre og se noen andres arbeid fra deres respektive hjemmekontorer ga absolutt en følelse av å være i et kreativt fellesskap og har gitt meg en fin start på dagen mange ganger i høst, sier Ingrid Olava.
Tom Russell spilte inn sitt bidrag i fjellene i Sveits, og sier til NTB at man har hatt to valg under koronatiden:
– Det kan enten være ensomt, eller man kan bruke denne tiden til å sende ut kjærlighet og glede og løfte folk opp.
Lever på nett
Ideen til «A Digital Decameron» skriver seg naturligvis fra 1353-romanen «Il Decamerone» av Giovanni Boccaccio, regnet som et av mesterstykkene i verdenslitteraturen.
Rammefortellingen skildrer hvordan syv fornemme, unge kvinner og tre ditto unge menn flykter fra Firenze når pesten bryter ut i byen, og inn i en villa på landet. Tiden korter de ned ved å fortelle hverandre til dels obskøne og burleske historier etter en avtalt orden. En historie hver per dag, i ti dager.
– Ideen i dag var å la ti sangpoeter fra ti ulike land flytte inn i en Facebook-gruppe under koronatiden og skrive sanger til hverandre. Etter at alle har skapt og fremført sine sanger og kommentert de andres bidrag, blir resultatet tilgjengelig for et internasjonalt publikum, forteller mannen bak, Erik Hillestad i Kirkelig kulturverksted.
De andre åtte er svenske Oscar Danielson, briten Sam Lee, spanske Jesus Bienvenido, iranske Mahsa Vahdat, palestinske Terez Sliman, libanesiske Tania Saleh, egyptiske Dina El Wedidi og Katia Cardenal fra Nicaragua.
Gjenspeilte tiden
– Dette prosjektet er et resultat av Kulturrådets utlysning av ekstraordinære midler til kreative prosjekter i koronatiden, sier Hillestad. Og forklarer hvordan sluttproduktet er summen av de nyskrevne sangene – som deltakerne deler gjennom å filme sin fremføring hjemme med for eksempel sin iPhone – samt kommentarene de ti har gitt hverandre. Plateutgivelse er ikke planlagt nå.
Siste låt ble ferdig i begynnelsen av desember, og denne uken gjøres sangene tilgjengelige i sosiale medier som Facebook og YouTube.
– Det var interessant å se hvordan artistene relaterte til situasjonen når de skrev sanger i koronatiden. Ingen helt direkte, det ble ingen «koronasanger», men flere berørte situasjonen indirekte ved å knytte an til isolasjon, ensomhet eller til tidligere pandemier. De fleste også hadde en generell overtone om hvilke verdier som kommer til syne når omstendighetene gjør at vi forstår bedre hva som er viktig i livet, oppsummerer Hillestad «A Digital Decameron».
Paradis og villmark
– Mitt bidrag heter «Paradise» og handler om å tørre å tro på at verden er et vakkert sted også når ting ser mørkt ut. Håpet var å skrive noe om en felles menneskelig erfaring, og om at vi er her, sammen, i samme båt, sier Ingrid Olava – og håper at vi har lært av koronatiden «at det normale er veldig, veldig bra».
Tom Russell tro til med en låt kalt «Into the Wild» – som skildrer en skogsvei som deler seg, og hvordan han velger å ta den ville, den som færrest reiser langs.
– Ideen er basert på Robert Frosts dikt, men jeg tror jeg alltid har lett etter en mindre farbar vei – både i det jeg skriver og maler. Jeg tror at i en tid som dette graver vi dypere etter vår forståelse for kjærlighet og livet, og det tar sangen fatt i.
Slik har koronatiden vært for Tom Russell og Ingrid Olava
Norgesvennen Russell var på turné her i landet da koronaen meldte seg for alvor. Han skulle spilt på tradisjonsrike Herr Nilsen i Oslo på selve D-dagen, 12. mars.
– Jeg elsker å opptre på en livescene, men onlinefestivaler er en måte å nå ut til et nytt publikum rundt i verden, med gjesteartister jeg ellers aldri ville møtt, sier americanaveteranen, som øyner håp slik situasjonen er nå. Han tror vi har lært mye om vår egen sjel og vårt forhold til våre kjære – og også kunsten.
– Vi har lært hvor viktig det er å fortsette å vokse, og ikke tillate frykten å trekke oss ned. Jeg har skrevet nye sanger, og jeg ser frem til å spille dem inn og sende dem ut i verden, sier han til NTB.
Ingrid Olava fikk barn i koronatiden og var i «litt av en boble», medgir hun.
– Men jeg rakk å få avlyst ganske mye den første runden i vår. Jeg har gjort eventjobber på Teams, spilt på et julebord som var et TV-opptak. Men det er klart, ingenting erstatter møtet med publikum ansikt til ansikt. Jeg savner det veldig. Tror det blir fryktelig sterkt å spille igjen når den tid kommer. Bare å få gå på butikken uten munnbind kommer til å bli så deilig at jeg får litt klump i halsen bare av å tenke på det. Å få klemme folk igjen! Bare det!
Disse ti sangpoetene var på samme rom
* Ingrid Olava , norsk sanger og skuespiller, låtskriver
* Oscar Danielson , svensk forfatter, sanger og låtskriver
* Jesus Bienvenido , spansk låtskriver, sanger og gitarist
* Tom Russell , amerikansk sanger og låtskriver, for tiden bosatt i Sveits
* Sam Lee , britisk låtskriver og leder av The Nest Collective
* Katia Cardenal , nicaraguansk sanger og låtskriver, for tiden bosatt i Norge
* Dina El Wedidi , Egyptisk skuespiller, sanger og låtskriver
* Terez Sliman , palestinsk sanger og låtskriver bosatt i Haifa, Israel
* Tania Saleh , libanesisk sanger, låtskriver og designer
* Mahsa Vahdat , iransk sanger, låtskriver og sangpedagog, midlertidig bosatt i California