De er Darling West: Tor Egil Kreken og Mari Sandvær Kreken har slått seg opp med americanamusikk – og jobbet mot USA. I mars venter en stor norgesturné, i kjølvannet av fjerdealbumet «We'll Never Know Unless We Try». 

Foto

Foto: Gitte Johannessen / NTB

 

Darling West om den amerikanske drømmen

Publisert: 5. februar 2020 kl 15.31
Oppdatert: 5. februar 2020 kl 15.32

På norsk hjemmebane er Darling West for lengst blant americanayndlingene – i front som de var for den nye bølgen med denne musikken som har gitt en hærskare sterke, norske artister.

Vi har bygd stein for stein. Nå føler vi det skjer noe

Men de ville ut – til et publikum som umiddelbart skjønte tekstene, til det forjettede americanaland. Kanskje kan det sammenlignes med å frakte sand til Sahara. Det stoppet ikke det musikalske ekteparet.

– Når ting virker håpløst, er det bare å prøve, sier Mari Sandvær Kreken.

Legende i studio

Egentlig forklarer hun hvorfor Darling West, duoen som nå består av henne og ektemann Tor Egil Kreken, har kalt fjerdeplaten sin for «We'll Never Know Unless We Try».

– Det gjelder både oss selv, og de mer universelle og generelle spørsmål.

De siste to årene har de hatt tre såkalte headlinerturneer i USA, og kjørt over tusen mil i bil. De har skaffet seg gode, amerikanske kontakter – noe som førte til at de brått satt i studio med musikklegenden Barry Goldberg og spilte inn en sang til en Neil Young-hyllestplate. I januar gjestet Darling West TV-programmet «Today in Nashville», og de er blitt spilt på flere amerikanske radiokanaler.

Nå ligger deres nye langspiller på 29. plass på americanalisten og 1. plass på contemporary folk på amerikanske radiolister, ifølge plateselskapet Jansen Records.

På leit i New Mexico

– Vi har bygd stein for stein. Nå føler vi det skjer noe, vi får respons og mer radiospilling enn sist, sier Tor Egil Kreken, og medgir at USA «virket mindre» da de startet. Han snakker både billedlig og fysisk: For musikerparet har kjørt på kryss og tvers, og Mari Sandvær Kreken sier at det tok dem ut av komfortsonen.

– Alle er ikke som de vi møtte i Nashville. Det er et så delt folk, alle lever i sine virkeligheter. Og det å kjøre i New Mexico og håpe vi snart fant en bensinstasjon … minnes hun.

– Det føles tryggere å kjøre Gudbrandsdalen, fastslår Tor Egil Kreken. Etter å ha konsentrert seg om det amerikanske publikummet i forkant, skal Darling West spille seg Norge rundt i mars. Er det noen forskjell?

– Vi synger på amerikanernes førstespråk, de får med seg teksten med én gang og kan snakke med oss om den i etterkant. Dette er historiefortelling i deres sangtradisjon, der teksten kommer først. Men vårt norske publikum er veldig lojale, så ingen forkleinelse til dem, understreker de to.

Veldig nær hverandre

All bilkjøringen – både i USA og på turné i Norge – gjør dem bokstavelig talt samkjørte når låtene skal skrives. Det er det han som gjør, mens hun står for musikken.

– Det er også jeg som skal formidle teksten, så jeg må ville synge den, sier Mari Sandvær Kreken. Ektemannen sier han noen ganger lurer på om det han har skrevet vil falle i smak, særlig når han starter fra scratch, men da påpeker hun:

– Når vi kjører er vi hele tiden veldig nær hverandre og snakker om livet og det vi opplever. Det er sjelden det kommer overraskende tematikk, ofte kan en låt være produktet av noe vi snakket om måneden før.

Denne gangen har Darling West kjent på sin egen tilværelse når de nye sangene ble til, selv om ikke alle handler om dem. Det ble både poplåter og ballader. Singelen «Hey There» er A-listet på NRK P1, og gir et fint bilde av den nye veien som Darling West er inne på.

Hører på Kåre

Foto

«We’ll Never Know Unless We Try» heter det nye albumet fra Darling West. Foto: Jansen Records

 

Som produsent gikk Kreken-paret nemlig til popprodusenten Kåre Chr. Vestrheim, kjent for det han har gjort med Marit Larsen, Highasakite og Odd Nordstoga.

– Vi er litt glade i å leke med sjangergrenser. Utenom Darling West har vi spilt mye annen musikk, og det er befriende å jobbe med en produsent som ikke er forankret i americanatradisjonen. Jeg er veldig glad i denne knaggen, men det er ukomfortabelt om jeg føler at det finnes grenser. Jeg vil utforske videre, føle meg fri, sier Mari Sandvær Kreken.

Begge to ler og sier «man hører på Kåre», som hadde klare meninger.

– Det liker jeg! ler Tor Egil Kreken, som også tror at lydbildet som Vestrheim og tekniker Mike Hartung skapte i Propeller-studioet ga innspillingen en kvalitet som gjorde at radiokanalene i USA lettere snappet på låtene deres denne gangen.

Nå skal Darling West-paret øve inn de nye låtene fra «We'll Never Know Unless We Try» til den store norgesturneen, der de både stiller som duo, trio – med trommeslager, og med fullt band.

– Det er et privilegium å få reise sammen og spille og ha et felles prosjekt som vi er likestilt i, sier Mari Sandvær Kreken.

Darling West

  • Norsk americanaband, grunnlagt 2014.

  • Tidligere har også Kjetil Steensnæs vært medlem av bandet.

  • Består nå av: Tor Egil Kreken, bassist og gitarist kjent fra band som blant annet Shining, og som også har spilt med Marit Larsen, Sigvart Dagsland og Odd Nordstoga, og Mari Sandvær Kreken, vokalist og gitarist.

  • Diskografi: «Winter Passing» (2014), nominert til Spellemann – «Vinyl and a Heartache» (2016), vant Spellemann i countryklassen – «While I Was Asleep» (2018) – «We'll Never Know Unless We Try» (2020).

  • Norsk turné starter 4. mars i Trondheim og rundes av i Asker 1. april etter 13 konserter.

  • Minikonsert på Big Dipper i Oslo 7. februar