Må kutte stillinger og andre utgifter
I midten av februar hadde én million mennesker allerede besøkt Nasjonalmuseet siden åpningen 11. juni 2022.
Rundt 1,4 millioner mennesker besøkte Munchmuseet det første året det var åpent, altså fra oktober 2021 til oktober 2022.
Men dette er på ingen måte representativt for besøkstall for museer i Norge ellers de siste årene.
Ifølge en rapport gjennomført i andre halvdel av 2022 ble det kjent at flere av museene i Norge opplevde at de var i en krisesituasjon.
«Det er vanlig at nybygg og spektakulære utstillinger gir besøksøkning, ofte etterfulgt av en nedgang»
Norges museumsforbund har i vår gjennomført en ny undersøkelse blant medlemmene sine. I tillegg til å kartlegge besøkstallene for hele 2022, ønsket de også å kartlegge hvordan de økte strømutgiftene har rammet museumsdriften.
Tallene fra den nye undersøkelsen er mer positive, men over 70 prosent av respondentene svarer «ja» på spørsmålet om de opplever dagens strømsituasjon som utfordrende.
LES OGSÅ: Nasjonalmuseet: Lederjobben ingen holder ut i
Varierende tall
– Hovedfunnene er at besøket har økt med 30 prosent for de institusjonene som har svart på undersøkelsen. Besøksnivået for disse er bare åtte prosent lavere enn deres besøk i 2019. Det betyr at museene i snitt nærmer seg nivået de var på før pandemien.
Det sier Liv Ramskjær, generalsekretær i Norges museumsforbund. Hun legger til at noen museer har god vekst, mens andre fortsatt har lavere besøk enn i 2019.
– Enkelte museer har nedgang i besøket fra 2021, som Kistefos Museum. Men de har likevel langt flere enn i 2019. Nedgangen deres henger sammen med at nyhetens interesse for «The Twist» er i ferd med å avta. Det er vanlig at nybygg og spektakulære utstillinger gir besøksøkning, ofte etterfulgt av en nedgang, forteller hun.
Er tallene overraskende?
– Jeg var litt overrasket over at man nå er såpass nær 2019-nivået for totalbesøket vi har målt for museene. Undersøkelsen Museumsforbundet gjorde høsten 2022 kunne tyde på at man var litt lenger unna enn tallene viser nå, sier hun.
– Det er imidlertid gledelig at man også i Norge nærmer seg før pandeminivået i museumsbesøket.
Må kutte stillinger og andre utgifter
– At en god del fortsatt ikke er tilbake bekymrer, ikke minst fordi mange museer er i en krevende økonomiisk situasjon på grunn av økte strømpriser og andre prisøkningen vi opplever, sier hun.
– Flere av medlemmene våre frykter dette vil påvirke publikumsbesøket og inntektene fra billetter, butikk og kafe.
Ramskjær forteller videre at kompensasjonen for pris og lønnsvekst som museene fikk for 2023 ikke dekker reelle kostnadsøkninger.
– Det gjør at man må kutte stillinger og andre utgifter samt spare inn dr man kan for å få budsjettene til å gå opp, sier hun.
– Jeg venter nå på revidert nasjonalbudsjett og resultatet av Finansdepartementets regning på denne og den varslede justeringen som også skal komme museer og kulturinstitusjoner til gode.