Kystmuseet Norveg: – Jeg håper publikum får et inntrykk av hvorfor folk bosetter seg langs kysten
Hvor lenge har du hatt jobben du har nå?
– Jeg er nyansatt fra september i år som salg- og markedskonsulent.
Hvor mange besøkende har dere i gjennomsnitt per år?
– Vi ligger jevnt rundt 20-25 tusen besøkende på våre ulike tilbud.
Kan du fortelle om hovedattraksjonene på museet?
– Kystmuseet Norveg har mange ulike tilbud. Fast utstilling om utviklingen langs kysten på Norveg, Berggårdan gamle handelshus, bryggerekke, telemuseum og det kulturmiljøfredede fiskeværet Sør-Gjæslingan. I tillegg har vi kafé og utleievirksomhet. Så det er nok å se om man tar turen.
Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?
– Siden jeg er relativt ny i jobben er det mye å sette seg inn i. Jeg jobber med å utvikle nye arrangementstilbud siden vi har sett at dette har vært populært. Det er en fin inngang til å komme på museet for mange ulike grupper.
Har dere planlagt noen spennende utstillinger eller arrangementer fremover?
– Det skjer mye spennende fremover. I april 2023 åpner en nyrenovert del av utstillingen i Norveg. Den baserer seg på Escape Room-teknologi og vi tror det blir veldig spennende. Den vil appellere til et yngre publikum som setter pris på interaktivitet i sine museumsopplevelser. Det blir også masse som skjer på Sør-Gjæslingan i sommer; konsert og pop-up restaurant for å nevne noe.
Hva håper du publikum sitter igjen med etter endt besøk?
– Jeg håper de har fått et mer helhetlig inntrykk av hvorfor folk velger å bosette seg langs kysten, både før og nå, men også de ulike næringene vi har og utfordringene disse kommer med. Håper også de har hatt det gøy og lært noe nytt.
Hvis budsjettet deres hadde økt med 30 %, hva ville dere vurdert å bruke pengene på?
– Vi kunne nok trengt noen flere ansatte. Vi er ganske få som arbeider på Kystmuseet og har veldig mange ulike tilbud som vi gjerne skulle hatt mer åpne. Da kunne vi også hatt flere arrangementer. Ville gjerne også hatt flere gratisarrangement for å åpne museet mer for alle.
Hva bør regjeringen gjøre for å styrke museene i Norge?
– Det gis midler til mange ting, men det er for få potter å søke på for støttefunksjoner som også er viktige for museene. Utviklingsmidler for nye konsepter og markedsføringsmidler for å sørge for at folk kommer på museene er også viktig, for å nevne noe. Støtteordninger i disse krevende tidene med prisøkninger på strøm og diesel er også noe vi hadde satt pris på.
Har du en hyggelig, morsom eller sprø opplevelse på museet du jobber, som du kan dele?
– Jeg har de siste årene vært rorbuvert ute på fiskeværet Sør-Gjæslingan. Der lever man litt i sin egen verden, med strøm halve døgnet og båtanløp fire ganger i uken. Så etter man har vært der sammenhengene i fire uker er opplevelsen av å komme tilbake til land fascinerende. Du kan lade mobilen på natten, handle i en butikk du ikke driver selv og biler er plutselig en ting som eksisterer igjen. En veldig rar overgang og en opplevelse jeg aldri ville vært foruten.
Hvis du skulle anbefalt to andre museer, ett i Norge og ett i utlandet, hvilke skulle det vært?
– I utlandet synes jeg bymuseet i Luxembourg var veldig fint da jeg var der. De hadde tatt noen gode grep for å vise frem utviklingen av deres mikrostat og utfordringene de har hatt. Kjempespennende! I Norge har jeg nettopp vært på Sverresborg i Trondheim, de har noen av de samme utfordringene som oss på Kystmuseet med en stor bygningsmasse, og jeg synes de har løst helgekonseptet sitt på en veldig god måte. De har åpnet husene sine i større grad, det synes jeg virker som et godt konsept.
Satser dere på et internasjonalt publikum? Hva gjør dere eventuelt for å lykkes med dette?
– Vi ønsker jo et internasjonalt publikum. Vi har mye særegent å vise frem og mye vi tror kan falle i smak. Det er vanskelig å nå dette publikummet med et begrenset budsjett til markedsføring. Vi håper på at gode nettsider på engelsk vil kunne vært med å treffe de små gruppene. Vi har også mye cruisetrafikk, så dem forsøker vi å få innom museet på sitt stopp på Rørvik.