Flere museer sliter på grunn av økte priser. For museer som holder på med nybygg er dette en særlig stor utfordring, som for Vikingtidsmuseet.

Foto

Ole Berg-Rusten / NTB

Flere museer opplever at de er i en krisesituasjon

Publisert: 10. februar 2023 kl 10.54
Oppdatert: 10. februar 2023 kl 11.18

Til tross for at publikum har strømmet til Munchmuseet og Nasjonalmuseet, bærer museumsbransjen preg av dårligere økonomi og publikums endrede vaner.

Ifølge en rapport gjennomført av Norges museumsforbund i andre halvdel av 2022 ble det kjent at flere av museene i undersøkelsen opplever at de er i en krisesituasjon.

Strømkrisen og økning i prisene har gjort at en rekke norske museer har måttet redusere kostnader.

– Strømkrisen og økning i prisene på materialer, varer og tjenester, samt drivstoff til bil og båt, merker mange av medlemmene godt, forteller generalsekretær i Norges museumsforbund, Liv Ramskjær, til Samtiden.

Mange har dermed gjort tiltak for å redusere kostnader.

– Dessverre går det også ut over tilbud til publikum, sier hun.

Betydelig lavere enn normalåret 2019

Museumsstatistikken for hele 2022 er ikke klar ennå, men undersøkelsen gjennomført om første del av fjoråret viser at de aller fleste museene har hatt en til dels betydelig økning fra 2021 til 2022.

Sammenligner vi 2022-besøket med normalåret 2019, vises riktig nok et langt mindre positivt bilde. Det ser heller ikke ut til at økt besøk kan gi museene oppsving i inntekter og bedre økonomi med det første, ifølge organisasjonen.

– Det vil kreves en betydelig innsats for å få opp besøket generelt, sier generalsekretær i Norges Museumsforbund, Liv Ramskjær.

Foto

Thomas Johannessen

Sommerbesøket i 2022 sammenlignet med tidligere år viste dessuten at besøkstallet var mindre enn normalt for over 60 prosent av museene i undersøkelsen.

– Det vil kreves en betydelig innsats for å få opp besøket generelt. Mange har nok vent seg litt av med å besøke museene i Norge, dessverre, sier Ramskjær.

Verst for museer med nybygg

Den økonomiske situasjonen er verst med museer som holder på med nybygg, forteller hun.

– For museer som holder på med nybygg er det en særlig stor utfordring da prisøkningen gjør at planlagte og prosjekterte bygg blir en god del dyrere mens bevilgningene ikke økes. Det gjør at flere må krympe prosjektene og skjære bort deler av det planlagte bygget.

– Vikingtidsmuseet ble jo omtalt i fjor, men dette gjelder for eksempel også for nybygget til Norsk Skogfinsk Museum, forteller hun.

Flere utfordringer

Avviklingen av gaveforsterkningsordningen er også noe som gjør at flere museer sliter økonomisk. Mange museer nøt godt av noen ekstra midler, forteller Ramskjær.

– Den er jo skrotet, men uten at vi foreløpig har sett noen erstatning for den og for bruken av de midlene som regjeringen ønsket å omdisponere til andre kulturformål, sier hun, og legger til:

– Prisveksten dekkes jo heller ikke opp av den prisomregningen museene fikk i økning av driftstilskuddene for 2023, så det vil også påvirke museenes økonomi dersom ikke regjeringens varslede prisjustering av statsbudsjettet 2023 også vil omfatte museene.

­