Samarbeidet mellom Nasjonalmuseet og Cecilie og Kathrine Fredriksen får kritikk.
Foto
Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Mener Nasjonalmuseet må revurdere kontroversiell avtale

Publisert: 15. mars 2022 kl 08.00
Oppdatert: 15. mars 2022 kl 08.06

Juni 2019 inngikk Nasjonalmuseet en samarbeidsavtale om kunst med Fredriksen-familien, som har fått hard kritikk fra flere hold. Varigheten er på ti år, og verdien er på flere hundre millioner kroner.

Nå får avtalen ytterligere kritikk, siden selskapet til Fredriksen-familien i 2014 inngikk samarbeid med det russiske, statseide oljeselskapet Rosneft.

På lørdag skrev Jérèmie McGowan, tidligere direktør for Nordnorsk kunstmuseum, en kronikk i Klassekampen om at Fredriksens økonomiske interesser i Russland setter Nasjonalmuseet i et dårlig lys. Han hevdet at Nasjonalmuseet har indirekte bånd til russisk næringsliv og stat gjennom sitt samarbeid med søstrene.

«For de som lurer på hvordan en kulturboikott i Norge kan eller bør se ut, eller ikke, er vel Vestbanen et godt sted å starte», skrev McGowan.

Kunsthistoriker Karin Hellandsjø, tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter, er helt enig i McGowans kritikk, og kaller saken «kjempealvorlig» overfor Klassekampen.

Følger med på situasjonen

Ole-Morten Fadnes er kommunikasjonsrådgiver ved Nasjonalmuseet og forteller avisa at det per nå ikke er noe som tyder på at avtalen bør ses på med nye briller som følge av krigen i Ukraina.

– Vi følger selvsagt med på situasjonen og analyserer fortløpende om det er forhold som påvirker vår virksomhet, og museet har rutiner for gjennomgåelse av inngåtte avtaler, sier Fadnes.