Ønsker å spre budskapet om Norges verdensarv gjennom ny utstilling
Tidligere i år ble det kjent at Kvorning Design, Bright Norway og Gagarin vant den internasjonale konkurransen om å lage utstillingen om Norges verdensarv for Riksantikvaren
Riksantikvaren har fått i oppdrag å anskaffe basisutstillingene til de norske verdensarvstedene på vegne av Klima- og miljødepartementet. Som direktorat for kulturminneforvaltningen er Riksantikvaren Klima- og miljødepartementets rådgiver og utøvende faginnsats for forvaltning av kulturminner og kulturmiljøer.
Kontrakten omfatter innhold, design, produksjon og installasjon av utstillinger til foreløpig tre verdensarvsteder i Norge – Vega Verdensarvsenter, Norsk Fjordsenter i Geiranger og Verdensarvsenter for Bergkunst ved Alta Museum.
Håper på flere utstillinger – og på flere plater
– I avtalen som er inngått med Kvorning Design, Bright Norway og Gagarin, er det en såkalt opsjon på at Riksantikvaren kan anskaffe utstillinger også for alle de andre stedene, forteller leder i Norges Verdensarv, Liv Astrid Sverdrup til KulturPlot.
– Så det er jo vårt håp da – at det blir en utstilling på hvert verdensarvsted i Norge.
Utvikling og anskaffelse av en basisutstilling for de norske verdensarvsentrene ble igangsatt allerede i 2015.
Norges Verdensarv har hatt ansvar for utviklingen av konsept og innhold i tett samarbeid med verdensarvstedene og med ulike samarbeidspartnere, forteller Sverdrup. Som en del av utviklingen av innholdet til utstillingen har Norges Verdensarv blant annet gitt fotografen Guri Dahl og det norske tv-produksjonsselskapet Fabelaktiv i oppdrag å dokumentere den norske verdensarven.
– Arbeidet med å fotografere og filme på de alle de norske verdensarvstedene ble nylig ferdigstilt, og Norges Verdensarv har nå et rikt og spennende foto- og film-materiale som vi ser frem til å vise til et stort publikum, både i utstillingen, og gjerne også på andre flater, sier Sverdrup.
For selv om mange av verdensarvstedene er åpne på tross av korona, frarådes unødvendig reise, og vi er mer bundet til der vi er. Derfor mener Sverdrup det hadde vært spennende å få vist utstillingen til folket på en digital plattform.
Når jeg snakker med folk så er de veldig opptatt av, hvordan et sted blir valgt til å være verdensarv og hvilke andre verdensarvsteder som finnes. Denne utstillingen skal også svare på alt dette
Sverdrup sier de kommer til å gå i gang med å finne en samarbeidspartner for å få til det, men at første prioriteringen er å få på plass basisutstillingen.
En stafettpinne fra fortiden
Sverdrup forteller at målet med utstillingen er å bidra til at flere blir kjent med hva verdensarv er, og vise at Norge faktisk har mange unike verdensarvsteder.
– Når jeg snakker med folk så er de veldig opptatte av hvordan et sted blir valgt til å være verdensarv, og hvilke andre verdensarvsteder som finnes. Denne utstillingen skal også svare på alt dette.
Og hva er egentlig verdensarv? Sverdrup beskriver det som en stafettpinne fra fortiden som vi tar imot og lever med, og som vi skal bringe videre til dem som kommer etter oss.
– Det flotte med verdensarv er jo at det er menneskehetens felles kultur- og naturarv. Det tilhører alle – uavhengig av tid og sted og på tvers av stater. FN gjennom UNESCO har bestemt at noe er så verdifullt at det skal overleveres til neste generasjon.
Tanken med verdensarv er jo at det skal være en bevaring gjennom bruk
Sverdrup og Norges Verdensarv tror at det fortsatt er en godt bevart hemmelighet at Norge har så mye verdensarv. Derfor håper de utstillingen skal bidra til både kunnskap, glede og inspirasjon.
– Målgruppene er både de som bor i nærheten, eller i verdensarven, men også de som kommer på besøk – om det er fra andre steder i Norge eller internasjonalt.
Jobber for et bærekraftig reiseliv
To av Norges mest kjente verdensarvsteder er Bryggen i Bergen og Geiranger, som er en del av Vestnorsk Fjordlandskap sammen med Nærøyfjorden. På Bryggen og inne i Geiranger har turismen til tider vært overveldende.
– Hvordan er denne balansegangen mellom en verdensarv og turisme?
– Tanken med verdensarv er jo at det skal være en bevaring gjennom bruk. Samtidig er vi og verdensarvstedene opptatt av å bidra til bærekraftig reiseliv. Nettopp med tanke på at verdensarven skal bevares og bæres videre til de som kommer etter oss, svarer Sverdrup.
Selv om det er enkelte verdensarvsteder som har opplevd et veldig stort trykk i mange år, er det andre steder som gjerne ønsker seg flere besøkende, legger hun til
– I dag opplever alle tøffe tider etter at covid-19 har rammet reiselivsnæringen så hardt.
Om ikke så lenge legger Innovasjon Norge frem en nasjonal reislivsstrategi. Her har blant annet Norges Verdensarv gitt innspill til bærekraftig reiseliv kan Sverdrup fortelle:
– Hvis man har lest Stortingsmeldinger som omhandler kulturminner, så er det sagt at verdensarvstedene skal være fyrtårn for beste praksis, og vi ønsker også å dele vår beste praksis med andre. Det har vært viktig for oss å komme med innspill og konkrete eksempler på hvordan reiselivet kan videreutvikles på en grønn måte.
Fakta om Norges Verdensarv
Norges Verdensarv er en medlemsorganisasjon og et nettverk av alle de norske verdensarvstedene og verdensarvområdene i Norge og ble stiftet på Røros 4. desember 2007. Per i dag har Norges Verdensarv 19 kommuner og seks fylkeskommuner som sine medlemmer sammen med et tyvetalls andre institusjoner og organisasjoner.
Norge har i dag åtte inskripsjoner på UNESCOs liste over verdens kulturarv:
Bergkunsten i Alta
Bryggen i Bergen
Rjukan-Notodden industriarv
Røros bergstad og Cirkumferensen
Fire punkter på Struves meridianbue
Urnes stavkirke
Vegaøyan
Vestnorsk fjordlandskap
Kilde: Norges Verdensarv