En internasjonal arkitektkvartett vant konkurransen med bidraget «Finnskogens hus» for et par år siden. Nå kan museumsbygget bli en realitet.

Foto

Arkitektene / Filip Lipinski, Juráš Lasovský, Hanna Johansson og Andrea Baresi

Norsk Skogfinsk Museum endelig inn på statsbudsjettet – nå kan det bli nytt bygg

Publisert: 16. oktober 2020 kl 09.48
Oppdatert: 16. oktober 2020 kl 09.59

Regjeringen har i årets budsjettforslag bevilget fem millioner kroner til Norsk Skogfinsk Museum og utbyggingen av det nye prosjektet «Finnskogens hus». I tillegg foreslås ytterligere 101,6 millioner kroner i senere budsjettår.

– For oss vil det bety svært mye. Vi holder til under kummerlige forhold i en gammel skole der det ikke er plass til en fast utstilling. Vi har i dag ingen formidlingsarena der vi kan snakke til mer enn 35 personer om gangen. Et nytt bygg vil gi oss en helt andre muligheter til å formidle skogfinsk kultur, sier direktør Dag Raaberg ved Norsk Skogfinsk Museum til Vårt Land, som først omtalte saken.

Museet befinner seg for tiden i den gamle skolen på Svullrya i Grue kommune. Med de friske midlene i budsjettforslagene, kan museet endelig reise et nytt museumsbygg. Allerede for to år siden vant en arkitektkvartett konkurransen, og byggingen vil kunne starte om et par år.

Leder av Skogfinske interesser i Norge, Terje Bredvold, sier til avisa at det er fantastisk at museet når har kommet inn på statsbudsjettet.

– Det betyr utrolig mye for oss og vil ha ekstremt mye å si for finnekulturen. Slektsforskningen og interessen for vår kultur har aldri vært større enn nå. Å kunne samle og presentere dokumentasjonen i ordentlige lokaler vil være helt fantastisk, sier han til Vårt Land.

Skogfinner er en av Norges fem nasjonale minoriteter og kom først til Norge på 1600-tallet. De andre fire er kvener, rom, romani og jøder. 13 prosent av den norske befolkningen anslås å ha skogfinske aner – blant annet hadde fetterne Bjørnstjerne Bjørnson og Rikard Nordraak en skogfinsk bestemor.