Markering mot Russlands invasjon av Ukraina foran den russiske ambassaden i Oslo.
Foto
Javad Parsa / NTB
Støtteerklæring fra Norges Museumsforbund til ukrainske museer

– Beskytt kulturminnene i Ukraina!

Publisert: 25. februar 2022 kl 15.37
Oppdatert: 25. februar 2022 kl 16.07

Liv Ramskjær er generalsekretær i Norges museumsforbund.

Norges museumsforbund representerer det norske museumslandskapet, og noen av våre medlemmer har samarbeidet med kolleger i Ukraina. Våre tanker går i dag til våre museumskolleger, deres institusjoner og hele det Ukrainske folket. Vårt håp er at deres museer og kulturminner ikke blir sentrale mål i konflikten, at skadene blir begrensede og at man lykkes med å skjerme de mest sentrale delene av den Ukrainske kulturarven mot ødeleggelse og plyndring.

Krig og krise er en kjent trussel mot kulturminner. I Unescos konvensjon om beskyttelse av kulturverdier i tilfelle av væpnet konflikt (1954), Haag-konvensjonen, understrekes det at vern av kulturarv i krig er et ansvar for verdenssamfunnet, og ikke bare de statene som er direkte involvert i en krig.

I væpnede konflikter mellom folkegrupper og over landegrenser de senere årene, har konvensjonen vært mer relevant. Vi har sett flere eksempler på at museer og kulturminner som arkeologiske funnsteder og historiske monumenter har blitt sentrale mål og ofre for krigføringen. Ødeleggelsen av Palmyra i Syria er bare ett eksempel, plyndringen av Nasjonalmuseet i Egypt et annet. Vi vet at kulturgjenstander plyndres fra museer eller graves opp ulovlig og omsettes med formål å finansiere krigføring.

Påvirker også innbyggernes identitet, historie og kulturarv

Tap av kulturminner påfører langt mer skade enn den rene materielle ødeleggelsen. Slike tap påvirker også innbyggernes identitet, historie og kulturarv fordi de sier noe om hvem man er som individ og folk. Et angrep på kulturminner er derfor et angrep på identiteten og verdigheten til befolkningen, og tap av kulturarv vil prege fremtiden.

Å sikre bevaring av kulturarv er viktig også for arbeidet med gjenoppbygging av samfunnet i Ukraina etter at konflikten er over. Det kan virke samlende i arbeidet med forsoning, gjenoppbygging av samhold og identitet, og det kan også øke opplevelsen av identitet og verdighet.

Vi ber den norske regjeringen om å ha fokus på betydningen av kulturarven og til sammen med det internasjonale samfunnet bidra til å redusere risikoen for ødeleggelse i sitt internasjonale arbeid med krisen i Ukraina. Vi ber også om at man legger press på russiske styresmakter for å forhindre brudd på krigens folkerett og Haag-konvensjonen.

Vi ber om at regjeringen, gjennom sine internasjonale nettverk, bidrar til at Europa holder fanen for fred, fremgang, menneskerettigheter og respekt høyt. Det er vår felles kulturarv som er i fare, og som må sikres.