Regjeringen foreslår å kutte bevilgningen til Nasjonalmuseet med 250 millioner kroner. Direktør Karin Hindsbo var ikke forberedt på dette.
Foto

Fredrik Hagen / NTB

Nasjonalmuseets Karin Hindsbo

– Oppleves som tøft

Publisert: 9. november 2021 kl 13.19
Oppdatert: 9. november 2021 kl 13.56

Regjeringen foreslår å kutte bevilgningen til Nasjonalmuseet med en kvart milliard i sitt forslag til statsbudsjett. – Å få et kutt nå, et halvt år før det nye museet åpner, oppleves som tøft, sier direktør for Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo.

Mandag la regjeringen frem sine forslag til endringer i statsbudsjettet for 2022.

Da ble det blant annet kjent at de foreslår å kutte bevilgningen til Nasjonalmuseet på Vestbanen med 250 millioner kroner.

Kuttet begrunnes med at ferdigstillelsen av det nye bygget er forsinket, noe som har medført at museets planlagte aktiviteter fram mot åpningen er blitt utsatt.

Dette har igjen gitt en utilsiktet økning av museets egenkapital, blant annet på grunn av betydelig lavere husleiekostnader enn opprinnelig budsjettert, heter det i regjeringens tilleggsnummer til statsbudsjettet.

– Bufferen blir markant redusert

I 2020 fikk museet offentlig tilskudd fra Kulturdepartementet på 786 millioner kroner, noe som var en økning på 266 millioner fra året før. I 2020 hadde de også en egenkapital på 410 millioner kroner, som også var en betydelig økning fra 2019, da egenkapitalen var 157 millioner kroner.

De gikk med nærmere 250 millioner kroner i overskudd i fjor, ifølge museets regnskap.

Direktør for Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo, forteller KulturPlot at de har sett det som naturlig at egenkapitalen som er bygd opp de siste årene kunne bli redusert på et tidspunkt. Forståelsen deres var riktig nok ikke at det ville skje nå, men at det ville komme når museet har åpnet og oversikten over forsinkelseskonstnadene er endelig.

– Å få et kutt nå, et halvt år før det nye museet åpner, oppleves som tøft, sier hun.

Hvilke konsekvenser vil dette få for Nasjonalmuseet?

– Forhåpentligvis vil vi ha tilstrekkelig midler til å gjennomføre alle aktiviteter som planlagt i 2022. Men det er klart at bufferen for uforutsette hendelser i forbindelse med åpning av et helt nytt museum blir markant redusert.

Skal vurdere om de må gjøre endringer

Hindsbo forteller at de vil forsøke å kartlegge mulige konsekvenser så snart det lar seg gjøre.

– Dersom et slikt budsjettkutt videreføres for 2023, så vil det få omfattende konsekvenser for museet og publikum, sier hun.

Vil dette ha noe å si for arbeidet frem mot åpning, og for selve åpningen?

– Vi vil gå gjennom våre planlagte aktiviteter for 2022 og se om kuttet krever noen tilpasninger av tilbudet vårt i åpningsåret for det nye Nasjonalmuseet, sier hun, og fortsetter:

– Forhåpentligvis vil egenkapitalen vår være tilstrekkelig til å gjennomføre alle aktiviteter som planlagt i åpningsåret 2022.

Ingen økning i kulturbudsjettet

Mens regjeringen foreslår å kutte bevilgningen til Nasjonalmuseet med 250 millioner kroner, gir de 150 milloner til full momskompensasjon for kultur og idrett. I tillegg gis det 100 millioner til kultur og likestilling, som blant annet inkluderer en økning på 33 millioner kroner til kunstnerstipend.

Pengene blir med andre ord flyttet fra én post på kulturbudsjettet til en annen.

Det er derfor ingen økning til kultur i det foreslåtte budsjettet.