Regjeringen foreslår å øke potten til Nordnorsk Kunstmuseum med 6 millioner kroner for å styrke kunst i nord.
Foto
Kjetil Rydland

Øker kulturbudsjettet med 18 millioner kroner for å følge opp tiltak i museumsmeldingen

Publisert: 12. oktober 2021 kl 11.46
Oppdatert: 15. oktober 2021 kl 12.49

I statsbudsjettet som ble lagt frem i dag er det innarbeidet økninger på i alt 18 millioner kroner til oppfølging av ulike tiltak i museumsmeldingen.

Museumsmeldingen ble lagt frem av regjeringen i vår.

Løft av kystkultur og kunst i nord

I museumsmeldingen har regjeringen pekt på særskilte museumsstrategier knyttet til løft av kystkultur. Derfor foreslår de å gi 6 millioner kroner til enkelte museer som forvalter og formidler ulike sider av kystkulturhistorien.

De vil også legge vekt på kunst i nord, og foreslår derfor å øke bevilgningen til Nordnorsk Kunstmuseum med 6 millioner kroner, hvor de foreslår å dele potten i to mellom museets virksomhet i Tromsø og etablering av museets nye avdeling i Bodø.

Forskning og samarbeid

Regjeringen har også i museumsmeldingen understrekt behovet for samarbeid mellom museer og deling av kompetanse og ressurser. Derfor foreslår de nå å gi 1 million kroner til Interregionalt marinarkeologisk samarbeid mellom Museum Stavanger, Norsk Folkemuseum og Museum Vest.

De mener også at forskning er ett av flere viktige satsningsområder i årene fremover, og foreslår en bevilgning på 5 mill. kroner til stipendiatstillinger til museumsforskning.

Øker potten til rehabilitering av Ole Bulls villa

I 2021 ble det bevilget 24,5 millioner kroner for rehabilitering av Ole Bulls villa Lysøen i 2022.

I det nyeste statsbudsjettet foreslår de å gi ytterligere 15 millioner kroner i tilskudd, og dermed øke tilskuddspotten til 39,5 millioner kroner.

Har fordelt spilleoverskudd

Til slutt opplyser regjeringen om at de i 2021 har fordelt de vel 12 millioner kronene av spilleoverskuddet til kulturformål på museer som har søkt om midler til tiltak som har relevans for oppfølging av enkelte satsingsområder i museumsmeldingen.