Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.
Foto
Annika Byrde / NTB
Ny museumsmelding

– Lovende takter

Publisert: 26. mars 2021 kl 14.22
Oppdatert: 6. april 2021 kl 09.09

Under en pressekonferanse fredag la kulturminister Abid Raja frem Museumsmeldingen «Tillit, ting og tid». Her presenterte han regjeringens nye mål for museumsnæringen, passende nok i et museum i Oslo: Teknisk museum.

Raja var opptatt av at museene skal være autonome, frie og faglige.

– Tilliten er museenes største kapital, sa kulturministeren.

I sekken hadde han følgende mål som erstatter de såkalte fire F-ene (forskning, forvaltning, formidling og fornying):

  • Solid kunnskapsproduksjon

  • Relevant formidling

  • Helhetlig samfunnsutvikling

  • Trygg ivaretakelse

  • Aktiv samhandling

Ifølge Raja har Norge siden 1999 fått et sterkere og mer profesjonelt museumslandskap. Dette skal nå ytterligere forsterkes.

– Vi bruker 2,3 milliarder på museer i dag, men nå skal vi også sikre forutsigbarheten for museer som er mindre enn 60 prosent offentlig finansiert. Vi tildeler 35 millioner kroner til disse museene, sa Raja.

I tillegg til de nye målene, presentert Raja tre nye satsinger fra regjeringen: løft for hele kystkulturen, løft for kunst i nord (blant annet bedring av bygningsmessige rammebetingelser for Nordnorsk kunstmuseum) og et samarbeid med Forsvarsdepartementet. Det siste ble offentliggjort på NRK allerede torsdag, der vi kunne se forsvarsmateriell som forvitret i magasiner.

Kulturministeren forklarte at regjeringen venter med å se på museumsloven.

– Lovende

Generalsekretær i Norges museumsforbund, Liv Ramskjær, syntes Abid Raja hadde lovende ting å komme med.

– Det er strålende at regjeringen tildeler 35 millioner til museene som er mindre enn 60 prosent finansiert av det offentlige. Det var viktig, og det har vi ventet på, sier hun.

Foto
Generalsekretær i Norges museumsforbund, Liv Ramskjær. Foto: Norges museumsforbund.

Ramskjær synes regjeringen sender ut mange gode signaler, og trekker spesielt frem at det satses på å løfte frem forskningsarbeidet ved museene.

– Det gjør det lettere med samarbeid og til å bygge kunnskapsgrunnlag. Da vil museene få mer muskler, og tilgangen til vitenskapelige publikasjoner vil gjøre arbeidet enklere for mindre museer, utdyper hun.

Satsing på bygningsmasse og -vern er også positivt, og i tråd med det Norges museumsforbund hadde håpet på.

– De tre satsingsområdene er også veldig gode. Det er flott med satsing i nord!

Samarbeid med Forsvarsdepartementet

Abid Raja fortalte også om Kulturdepartementets nye samarbeid med Forsvarsdepartementet om Forsvarets museer. Nå skal Kulturdepartementet overta stafettpinnen innen 2024.

– Det er bra for Forsvarets museer at de blir en del av museumslandskapet. Det har vært en diskusjon om dette i lang tid. Det er også viktig for profesjonaliseringen av Forsvarets museer. Når det gjelder økonomi, må det komme tilstrekkelig med penger fra Kulturdepartementet for at det skal bli en reell forbedring. I tillegg bør det utføres en kritisk gjennomgang av gjenstandene, og det bør brukes gode standarder for samlingen, forklarer hun.

– Savnet du noe i meldingen?

– Raja sa at regjeringen venter med museumsloven. Det er nok greit. Vi hadde kanskje håpet på en tydeligere gjennomgang av museumsreformen, men det er positivt at de ber om at museene inngår avtaler først. Raja var nok så tydelig som han kunne være, sier Ramskjær. 

Følgende museer som er mindre enn 60 prosent offentlig finansiert får støtte fra regjeringen:

Institusjon

 Beløp
(i 1000 kroner)

Norsk Folkemuseum

12 249

Henie Onstad Kunstsenter

1 701

Blaafarveværket

3 938

Baroniet Rosendal

2 653

Norsk Luftfartsmuseum

1 404

Museum Nord

8 379

Astrup Fearnley Museet

2 446

Skibladner

2 067

Norsk Skogfinsk Museum

84