Herbert Nordrum (i midten) spiller rollen som Poppe den yngre.

Foto

Stig og Stein Studio / Nordisk Filmdistribusjon

Fjols til Fjells

Nye stereotypier på påskefjellet

Publisert: 20. februar 2020 kl 09.44
Oppdatert: 20. februar 2020 kl 09.57

«Fjols til fjells» med legendariske Leif Juster som den uforglemmelige hotellbestyreren Poppe ble en storfilm for over 60 år siden. Produsent Stig Hjerkinn Haug og regissør Petter Holmsen står bak oppfølgeren til klassikeren fra 1957, og nok en gang er det snakk om en komedie der det meste går galt i påskefjellet.

1. Stig Hjerkinn Haug, du fikk ideen til filmen allerede i 2016. Hvordan?

– Jeg var så heldig at jeg fikk være med som executive produsent på den nye versjonen av «Norske Byggeklosser» (Løst basert på filmen med samme navn fra 1972, red.anm.), og ble inspirert. Da den originale «Fjols til fjells» kom ut, fikk publikum kikke inn i en lukket sfære som var forbundet med reinspikka luksus for de rike. Det var under to prosent av Norges befolkning som dro på påskeferie på 50-tallet, og 40 prosent i dag. Det slo meg at potensialet for dette universet er så utrolig mye større! Folk både tåler og fortjener å se en sånn klassiker i ny drakt. Og så har jo den originale plakaten fra «Fjols til fjells» hengt på veggen min i ti år!

Foto

Stig Hjerkinn Haug har hatt den originale «Fjols til fjells»-plakaten hengende på kontoret i ti år. (Foto: Stig og Stein Studio)

2. Hvordan fikk du tak i den?

– Helt tilfeldig på en auksjon i Ålesund hos et antikvariat. Ifølge kona mi har jeg brukt altfor mange penger på den plakaten, men den er jo så fin! Ikke et femsifret beløp, men heller ikke så langt unna …

3. Humoren – og samfunnet – har jo utviklet seg på de drøyt 60 årene siden den originale «Fjols til fjells» kom ut. Hvilke endringer belyses?

– I dag er den norske fjellheimen og hotellpåsken blitt allemannseie, og menneskene som tilbringer påskeferien på fjellet er mye mer ulike enn de var i 1957. Vi tror på det komiske i denne sammenhengen. Mye går på den dimensjonen der by møter bygd. Tenk på alle de dagene i året hvor påskefjellet står tomt med unntak av grunneieren og brøyte-bonden! I påsken blir mange bygder plutselig invadert av sånne byfolk som oss som skal opp og nikose oss på fjellet. Vi har lekt oss med fornyelsesaspektet. Penger rår jo på påskefjellet som alle andre steder, men så er det noen vil ha det originale, akkurat som på 50-tallet. Vi har blant annet laget en karakter som bor på den samme hytta som han alltid har gjort, uten vann og strøm. Hytta ligger midt i slalåmbakken og burde vært revet for lenge siden, men han klorer seg fast. Og så har vi med en ungdomsgjeng som ved en feiltagelse ble booket inn på Trysils største hytte og lager noen fester som er helt ute av styring.

Foto

Regissør Petter Holmsen er særdeles fornøyd med å ha fått med alle de skuespillerne han ønsket seg i filmen. (Foto: Martin Iversen)

4. Hvordan skaper man en meningsfylt versjon av «Fjols til fjells» uten Leif Juster?

– Du finner en skuespiller som er akkurat like lang, like hengslete og som Aftenposten i 2004 omtalte i forbindelse med en skolerevy som «den nye Juster». Navnet hans er Herbert Nordrum. I vår historie spiller han barnebarnet til Justers karakter Poppe. Han er ihuga fan av å jobbe i resepsjon. I tradisjon med Poppe den eldre, har hele familien vært utrolig flinke til å levere kundeservice i resepsjonen. Poppe den yngre har i tillegg fått bestefar Poppes nostalgiske gener og drømmer om at påsken ikke var så kommersiell. Målet hans er å kjøpe tilbake sin farfars hotell, og det er utgangspunktet for filmen.

5. Regissør Petter Holmsen, du har jobbet med castingen og omtaler det som et rent «drømmecast»?

– Jeg har castet for en del filmer før jeg endelig fikk lov til å caste for min egen spillefilmdebut, som «Fjols til fjells» er. Ofte får man det ikke som man vil. Det som var unikt denne gangen, var at vi fikk tak i alle vi hadde satt opp på førsteplass til rollene. Jeg kunne ikke sett for meg noen andre som kunne spille Poppe enn vår Herbert Nordrum. Og det finnes ingen bedre partnere for ham enn Nader Khademi og Anette Hoff.

Hjerkinn Haug: – Jeg sa at jeg ville ha med svenske Hedda Stiernstedt. Men å få henne om bord er jo ikke gjort på et kvarter, for den dama er jo dritpopulær!

Holmsen: – Jeg tok kontakt med agenten hennes som sa hun var villig til å ta en telefon for å snakke om manuset. Da satte jeg meg på et direktefly til Stockholm og inviterte henne på middag. Middagen var kjempehyggelig, og Hedda sa ja. Det er noe med det – face to face er bedre enn facebook til facebook.

6. Hvordan har du/dere jobbet med å spille skuespillerne gode?

Hjerkinn Haug: – Det er viktig å involvere skuespillerne til å utvikle sine egne roller under leseprøvene. Ta dem med på manusutvikling, lytte til innvendinger og utvikling. I tillegg henter vi ut mye på den fantastiske jobben som kostyme, sminke og hår gjør for å skape troverdige og ikke minst komiske karakterer.

7. Har dere forsøkt å bevare noe av suset i humoren fra 1957?

– Ideen om kaos på påskefjellet er det vi låner varme fra. Men manus og referanser må jo være fra 2020 for at publikum skal oppleve relevans. I tillegg får vi gratis på kjøpet at folk har en masse egne referanser til påsken som en ferie med mye kos, hygge og tradisjoner.

8. I tillegg til å være produsent jobber du med kreativitet, og har tidligere hintet om at mangel på kriser kan gjøre nordmenn mindre kreative?

– I mer enn 25 år har vi i Stig og Stein skrevet bøker, holdt kurs, foredrag og ledet workshops der vi minner om at det meste fortsatt er ugjort. Vår fiende er at folk elsker hverdager og det å snu bunken. Vi fortsetter vel i 25 år til …

9. Dere kjører bil, hvor er dere på vei nå?

– Nå er vi på vei til et studio i Asker. Vi har fått noen kjente musikere til å lage tittellåt for oss. Men musikere er jo enda mer ustrukturerte kunstnere enn filmregissører, så de har brukt veldig lang tid. Et helt år! Vi er litt usikre på om det vi skal høre nå kan brukes til noe. Og hvis det klikker har Petter veldig dårlig tid, for da skal han lage musikkvideo.

10. Hvem er de kjente musikerne?

Dette er nyheter som ikke slippes ennå! Jeg kan avsløre så mye som at det ikke er A-ha. Det er heller ikke Elton John.

Dette intervjuet ble gjort før den offisielle film-låta "Herregud" med Klovner i Kampt ble sluppet. Stig Hjerkinn Haug har i etterkant bekreftet at det var hip hop-duoen Klover i Kamp han og Petter Holmsen var på vei for å møte i studio da dette intervjuet ble gjennomført.