Foto

illustrasjon: Lapuma | Dreamstime

Julemytekalender 4.12

Omar Khayyám

Publisert: 4. desember 2019 kl 08.24
Oppdatert: 4. desember 2019 kl 08.24

Eld slo gjennom meg, eg brann og brann

og vart til oske; han skin klår og grann.

Han stig til vers og nærer seg av luft;

Mitt navn er att, men elles er eg Han.

Denne slags hengivne erklæringer tilhører en religiøs tradisjon, og kunne kommet fra en zenbuddhistisk munk eller en kristen mystiker, men er skrevet av en som kan knyttes til sufismen, mystikken som sprang ut fra islamsk tradisjon. Den persiske poet, astronom, matematiker og filosof Omar Khayyám døde 4.desember i år 1131. Han ble 83 år gammel.

Persia var ett av de første verdensriker, som på sitt største strakte seg fra Hellas til India. På 600-tallet ble landet erobret av araberne, som innførte islam. Rundt år 1000 kom en kulturell blomstringsperiode; islamsk lære og mystisisme levde side om side, vitenskap, religion og kunst sameksisterte og litteraturen blomstret. I denne gullalderen utspilte Khayyáms liv og virke seg. I sin samtid var han kjent som forsker, det er ettertiden som har oppdaget dikteren Khayyám:

Kvar gråljos morgonstund gjev hanen lov

Å gala kvida si med røysta grov,

Så er det for at du skal skjøna straks,

Ei natt rann bort av livet då du sov

Han dveler ved noen grunnspørsmål: Vi lever, men hvorfor? Hva er eksistens? Har tilværelsen en gang begynt, skal den ta slutt?

Venene, dei eg elska, for i veg

Ein etter ein av stad og kvar for seg

Vi drakk i lag av same vin men dei

var drukne nokre rundar før enn eg

Khayyám er så kjent for diktning om vin at navnet hans er knyttet til en mengde skjenkesteder, og versesitater blir brukt i vinens kulturhistorie. Ja, han hyller vinen, men også som symbol: Sufiene søker ikke kunnskap, som de lærde filosofene og de bokstavtro, men å rense hjertene og frigjøre selvet fra hverdagens innflytelse. Slik kan sannheten åpenbares, og dette er en mulig måte å kjenne Gud på. Vinen representerer åndelig gjennomstrømming. Vi fylles opp av tilværelsens guddommelighet.

Gresk Dionysosdyrkelse, jødisk påskefeiring og kristen nattverd er eksempler på andre religiøse tradisjoner der vinen er et symbol for kontakt med det guddommelige.

Nå er det først og fremst øl og akevitt som dominerer norske drikketradisjoner i jula, selv om Vinmonopolet i årevis har forsøkt å belære oss om at hvitvin går bra til pinnekjøtt, osv. Om de har lyktes eller ikke, drikker uansett hver nordmann over 18 år minst ni liter vin i løpet av julehøytiden, i tillegg til øl og potetbrennevin. Alkoholen som konsumeres i så store mengder fra julebordene til nyttårshelgen har neppe så mye åndelig over seg, men begeistringen er i det minste tilstede. Det er flere måter å frigjøre seg fra hverdagen på.

Gjendiktninger av Johannes Gjerdåker.

Julemyte-kalenderen
søn 20.02.2022 23:47

Forfatter og mytolog Terje Nordby (bildet) fletter førjulsdagene sammen med gamle og nye myter, fortellinger, tankesprang og merkedager som hører desember måned til.

Nå gjenbruker vi historiene hans og du kan lese dem her på KulturPlot – én liten historie hver dag frem mot jul.

Nordby er dramatiker, forfatter, musiker og mytolog. Han har markert seg som dramatiker, også internasjonalt, han var Tramteaterets husdikter, han har forfattet mytologibøker og han stod bak «Mytekalenderen», som gikk på radio på NRK P2 for en tid tilbake. Han skriver fast om myter og merkedager i magasinet Plot.

God advent og god lesefornøyelse!

1. desember: Jakob Sande og Mørket

2. desember: Nordahl Grieg og Ikaros

3. desember: God jul på SMS

4. desember: Omar Khayyam

5. desember: Columbus erobrer Julehavna

6. desember: Sankt Nicholas' vekst og fall

7. desember: Columba og sjøormen i Loch Ness

8. desember: John Lennons siste kveld

9. desember: Charlie Browns jul

10. desember: Til minne om Alfred Nobel

11. desember: Halleluja

12. desember: Julestjernens dag

13. desember: Lucia-dagen

14. desember: Jul i Nord-Odal

15. desember: Sitting Bull og romjulsmassakren ved Wounded Knee

16. desember: Las Posadas

17. desember: Rumis dans

18. desember: Julebukkens mysterium

19. desember: Charles Dickens' juleevangelium

20. desember: Saturnalia - til minne om Gullalderen

21. desember: Tomas Tvileren

22. desember: Solvervsmytene lever – verden over

23. desember: Førkristen jul