Trine Skei Grande tror skjønnlitteratur bidrar til at man får mer forståelse for at ulike mennesker har ulik motivasjon og drivkraft.

Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Når jeg har hatt det for travelt, har jeg lest dikt

Publisert: 8. april 2022 kl 09.56
Oppdatert: 8. april 2022 kl 10.17

Trine Skei Grande, tidligere stortingspolitiker, statsråd og Venstre-leder – nå partner og rådgiver i Footprint, har alltid prioritert å lese skjønnlitteratur. Selv når hun også har måttet lese store mengder sakspapirer på jobb.

Boksamlingen hjemme teller da også hele 4004 bøker. (Hun vet det, hun har alle registrert dem alle i en database)

– Jeg leser mye forskjellig. Mye krim og samtidslitteratur, og en stund gikk det mye i historie, sier Skei Grande, som også liker å lese klassikere som har tilknytning til steder hun reiser til.

Hun sier hun er opptatt av at det må oversettes flere skjønnlitterære bøker fra andre kultur til norsk.

– Å lese hverandres skjønnlitteratur gir et annet en annen forståelse av andre kulturer. Å lese Pamuk når du er i Istanbul gir et helt annet syn på byen enn om du går rundt med en guide med paraply.

Forskjellige liv

– Har skjønnlitteratur påvirket eller formet deg som leder, tror du?

– Ja, i hvert fall da jeg jobbet som politiker. Da skal du sette deg inn i at det leves veldig forskjellige liv rundt om.

Vi har lett for å vurdere situasjoner ut fra hvordan vi selv tenker og verdsetter ting

– Vi har lett for å vurdere situasjoner ut fra hvordan vi selv tenker og verdsetter ting, og jeg tror skjønnlitteratur bidrar til at man skjønner at det går an å tenke helt annerledes og at man kan få mer forståelse for at ulike mennesker har ulik motivasjon og drivkraft.

– Du blir litt mer empatisk og får større toleranse for at folk er forskjellige. Du skal ikke tro at alle er lik deg. Det er for eksempel forskjell på å vokse opp i Groruddalen og i Overhalla, som jeg har gjort.

– Kjedelige ledelsesbøker

Skei Grande er for øvrig opptatt av å lese om noe annet og noen andre enn «idealene».

– Det sies av og til at forutsetningen for å være en god sjef skal du ha hatt en dårlig sjef selv …

– Leser du såkalt ledelseslitteratur?

– Nei, det gir meg ikke så mye. Av og til er det litt banalt, og jeg synes fort det blir veldig kjedelig. Men å lese biografier om store ledere kan gi meg noe. Da får du vite noe om hvordan folk har agert ved virkelige hendelser. Jeg registrerer også at i noen lederkurs som er dyrere enn de jeg noen gang har vært med på, så brukes det i dag mer skjønnlitteratur.