Musikk på ørene reduserte evnen til kreativ problemløsing
En del foretrekker å jobbe med musikk i høretelefonene, og det er ganske vanlig at vi tenker at musikk er positivt for kreativiteten.
Et team med forskerne fra Högskolan i Gävle i Sverige og universitetene i Lancashire og Lancaster i England, har imidlertid kommet fram til en annen konklusjon, ifølge forskning.se.
Forskerne har undersøkt hvordan bakgrunnsmusikk påvirket forsøkspersoner som ble satt til å løse problemer som krevde kreativitet.
Funnene i studien viser at evnen til å løse problemer ble redusert når forsøkspersonene fikk musikk i høretelefonene.
En av forskerne, John Marsh fra Högskolan i Gävle, sier til forskning.se at det ikke hadde noen betydning om musikken bidro at folk kom i bedre humør, om deltagerne faktisk likte musikken eller om de var vant til å jobbe med musikk på.
Musikk forstyrret like fullt den kreative prestasjonen.
Noen typer musikk var imidlertid mer forstyrrende enn andre. Det gjaldt blant annet musikk med tekst.
Studien er publisert i Applied Cognitive Psychology
Marsh har i flere studier funnet at lyd forstyrrer evnen til å løse problemer, i hvert fall når vi må ha tilgang til «vår indre stemme» eller bruker hjernen til å resonnere med oss selv; for eksempel når det er behov for å huske tekst eller tall. For oppgaver som ikke krever den typen hjernearbeid, påvirker ikke lyd i samme grad.
I enkelte tilfeller kan imidlertid lyd være positivt for kreativitet, tror forskeren.
Man kan komme til et «dødpunkt» i problemløsning, hvor alt stopper opp. Hvis lyd da kan ta oppmerksomheten bort fra den strategien som ikke fungerer, så kan den kanskje bidra til at man finner en bedre strategi. Dette er noe Marsh og kollegaene for tiden forsker på.
Sanne Krogh Groth ved Lunds Universitet minner hos forskning.se om at stillhet ikke alltid er alternativet når man skal jobbe, og at musikk kan «maskere» annen «ulyd» som oppfattes som mer forstyrrende.
Hun viser til at det er flere faktorer kan spille inn på hvordan lyd påvirker oss. Det er blant annet kulturelt betinget, mener hun.