– Massiv kompetanseflukt
For kultur- og serveringsbransjen har pandemien ført til en masseflukt av ansatte som gjør planlegging nærmest umulig.
– For kulturbransjen så har vi allerede sett en massiv kompetanseflukt på grunn av langvarige restriksjoner, noe som fortsetter under denne siste nedstengingen. Det har også vist seg vanskelig å rekruttere personell til utelivet de siste to årene. Uforutsigbarheten knyttet til gjenåpning vanskeliggjør alt fra planlegging og booking til rekruttering, sier Dan Michael Danino.
– For meg som leder blir den store utfordringen å opprettholde motivasjonen hos våre ansatte, som for fjerde gang har blitt permittert, sier han.
– Hva vil bli din største utfordring i din rolle som leder i 2022?
– Det blir å opprettholde motivasjonen hos våre ansatte, som for fjerde gang har blitt permittert.
«Mange har tilpasset seg nye vaner gjennom pandemien. Det har blitt mer hjemmesitting, rett og slett»
– Hva ser du på som de største truslene for deg og din virksomhet?
– En langvarig, eller ny nedstenging. Ikke minst; vi opplever at mange har tilpasset seg nye vaner gjennom pandemien, og av den grunn benytter både kulturtilbud, restaurant og uteliv i mindre grad enn før. Det har blitt mer hjemmesitting, rett og slett.
Utsikter for 2022
Hvilke trender i arbeidslivet vil prege ulike bransjer og sektorer i Norge i 2022?
Hvor viktig blir koronan også det kommende året? Og hvilke enkelthendelser vil bety mest for norsk arbeids- og næringsliv i det som i Kina er kalt Tigerens år?
I en artikkelserie denne uken vil representanter for ulike bransjer og virksomheter dele sine bekymringer og håp for 2022 her Dagens Perspektiv.
-
Hans Ole Rian, forbundsleder i kunstnerorganisasjonen Creo: Koronaen er altoverskyggende.
-
Stein Lier Hansen, Norsk Industri: Anstrengt kraftsituasjon
-
Lill Sverresdatter Larsen, Norsk Sykepleierforbund: Helsevesenet forvitrer
-
Jørund Rytman, SMB Norge: Alt blir skjøvet på
-
Dan Michael Danino, Parkteatret Bar og Scene: – Massiv kompetanseflukt
-
Akademikerne-leder Lise Lyngsnes Randeberg: Nøkkelordet er «balanse»
-
Unio-lederen: – Min største bekymring er medlemmer som sliter og ikke blir verdsatt
-
Legeforeningen: – Pandemien har synliggjort at helsetjenesten både er underfinansiert og underdimensjonert
-
Sparebanken Vest-sjefen: – Finanssektoren er den viktigste mekanismen for å få gjennomført det grønne skiftet
-
Microsoft Norge: – Store krav til digital sikkerhet
Tilpasningsdyktig bransje
Dan Michael Daninos håp for egen bransje, er at den nok en gang klarer å vise seg endringsvillig og tilpasningsdyktig. Det har den lang erfaring med.
– Kultur - og utelivsbransjen har alltid vært svært tilpasningsdyktige; etter årevis med pålegg og restriksjoner fra myndighetene fra før pandemien. Erfaringene med å snu seg kjapt rundt vil komme godt med i et klima der vi må være særdeles tilpasningsdyktige. Hos oss har vi allerede gjort større endringer for å tilpasse oss nye vaner hos publikum.
– Hvis du kunne bestemme, hva er det viktigste politiske grepet regjering/storting bør ta i sin arbeidslivs/næringslivspolitikk i 2022?
– Først og fremst så handler det om at kultur -og utelivsnæringen må bli vist større tillit. Jeg er skuffet over at et parti som nå er i posisjon innførte skjenkestopp, sier Danino.
– Når man allikevel har kastet en hel bransje under bussen, så forventer vi langt bedre støtteordninger; en mer fleksibel lønnskompensasjon, og 100 prosent dekning av faste utgifter. Det er ikke lenger slik at man kan bidra i et spleiselag, når vi har båret de største kostnadene selv gjennom hele pandemien, fortsetter lederen for Parkteatret Bar og Scene.
– Hvis jeg kunne bestemme, så hadde samfunnet blitt gjenåpnet tilnærmet som normalt. Covid er noe vi må lære oss å leve med. Jeg hadde derfor satt inn store ressurser slik at helsevesenet hadde fått de midlene som var nødvendige for å holde samfunnet åpent.