All uroen Munch-sjefen har stått i over lang tid viser hva slags utfordringer nye kulturledere må være forberedt på å møte, mener Donatella De Paoli, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.

Foto

Torbjørn Brovold / Handelshøyskolen BI

– Er kunstfaglig bakgrunn det viktigste for å være en god toppleder av kunstinstitusjoner?

Publisert: 28. oktober 2021 kl 09.30
Oppdatert: 28. oktober 2021 kl 10.30

– Da Stein Olav Henrichsen ble ansatt om leder for Munchmuseet ble jeg oppringt av media for å gi kommentarer. Den største motforestillingen kritikere hadde mot han, var at han hadde bakgrunn fra musikk, ikke billedkunst.

– Det sier noe om fokuset innen kunstfeltet; mange mente at han skulle ha kompetanse innen kunstinnholdet for å ha legitimitet, sier Donatella De Paoli.

Les også: 
Stein Olav Henrichsen, direktøren for Munchmuseet – om ledelse og den ambisiøse, strategiske planen: 
Slik jobbet direktøren for å realisere Munch-drømmen

Hun er førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, der hun blant annet har undervist i ledelse av kunst- og kulturorganisasjoner og ledelse av kreative prosesser.

Hun minner om at det var mye bråk rundt Henrichsen som leder i starten, både internt og eksternt.

– Det som er interessant i ettertid, er at han har fungert veldig bra i lederrollen; særlig med tanke på all den støyen han har stått i eksternt. Dette viser samtidig hvilke utfordringer nye kulturledere må være forberedt på å møte.

Satsingen på kultur krever ledelse

De Paoli tror det blir mer fokus på lederrollen i kunst og kultur framover. Kunst- og kulturlivet er i vekst, og har vært det en stund. Hun tror at tiden da først og fremst bakgrunn fra «rett» kunstbransje var det som måtte til for å få legitimitet i kunstlivet er forbi.

– Det ser ikke ut til at veksten og kompleksiteten i det å lede store kunstinstitusjoner avtar med det første. Bygging av nye hus – kulturhus og museer – er noe en leder må stå i, og arkitektur og plassering er ofte kontroversielt.

– Men å håndtere media, konflikter, ansatte og ulike eksterne interessegrupper, herunder myndighetene, er ikke noe du lærer som kunstner. Det kreves noe mer.

Personlige egenskaper

Hun mener at Henrichsens ledelse av Munchmuseet også viser at de personlige egenskapene kan være avgjørende for å lykkes.

Herunder evnen til å stå i konflikter, være tydelig på oppdraget og å kommunisere hva en mener.

– En slik ledertype er viktig når mediestormen blåser som verst, sier Donatella De Paoli.

Hun har rukket å besøke nye Munch i Bjørvika, og er imponert over kvaliteten på innholdet i utstillingene og kuratorenes arbeid.

– Det ser ut som om de har klart å samle organisasjonen om oppdraget.

– Hva tenker du om lederrollen i Munch framover?

– Det blir mer drift, og det blir viktig at Munch er en aktør med mange aktiviteter. De må også være på banen, mene noe og få oppmerksomhet rundt innholdet. Det er også viktig at de ansatte beholder troen på prosjektet, selv om bygget har fått mye kritikk.