Toppsjefenes 7 tips til påskelektyre
Hvor henter norske ledere inspirasjonen sin fra? Vi har bedt noen av dem anbefale en bok de selv har hatt stort utbytte av og fortelle hva de liker ved den.
Sigve Brekke, administrerende direktør i Telenor
Anbefaler «Outliers» av Malcolm Gladwell
"Dette er min favorittbok. Den er basert på analyser og forskning om hva det er som gjør at noen lykkes mens andre ikke gjør det. Den handler om hvor viktig omstendigheter er, familie, riktig timing, og ikke minst utrettelig jobbing for å bli god. Den forklarer hvorfor asiater generelt sett er gode i matte, hva som gjør ishockeyspillere virkelig gode, hvorfor Bill Gates lyktes, og hvorfor Beatles ble så populære, sammen med mange andre gode eksempler. Eksempler som gir god forståelse, men også personlige råd."
Sigrun Vågeng, arbeids- og velferdsdirektør i NAV
Anbefaler «Å reise seg etter en rystelse» av Per Arne Dahl
"Jeg tror manga kan ha nytte av å lese denne boken. Det er en bok jeg fikk av forfatteren etter hendelsene i 2011. Det som skjedde 22. juli var noe vi som enkeltpersoner og samfunn var helt uforberedt på. Nå treffer noe uventet oss igjen. Vår største utfordring er kanskje å beholde troen på at det skal komme noe godt ut av det vonde. Men med en passe blanding av pågangsmot, omtanke og planmessig jobbing kan vi som enkeltindivid og ledere bidra til at samfunnet vårt raskest mulig kommer i gang igjen."
Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO
Anbefaler "En folkefiende" av Henrik Ibsen
"Det er mange forfattere og bøker som har inspirert meg som leder, men skal jeg velge en bok, må det bli "En folkefiende" av Henrik Ibsen. Jeg ble i ung alder veldig motivert av Tomas Stockmanns stahet og vilje til å stå for det han tror på. Etter hvert som jeg er blitt litt mer erfaren, så vil jeg nok nyansere dette litt: Stockmann hadde rett, men tapte "sannheten" og ble bitter. I dag vil jeg si at lederskap handler om to ting: Å ha rett, men også sikre nok støtte til å få rett."
Tone Lunde Bakker, administrerende direktør i Swedbank Norge
Anbefaler "Steve Jobs" av Walter Isaacson
"Walter Isaacsons autoriserte biografi om Steve Jobs fascinerte meg. Det er en spennende historie om en unik mann med usedvanlige evner og en annerledes måte å jobbe og lede på. Mitt lederskap er basert på høyt engasjement og kundefokus i alt vi gjør. Derfor var det inspirerende å lese om Steve Jobs engasjerte stil, og ikke minst hans dedikerte arbeid for å skape ekstraordinære kundeopplevelser."
Tone Wille, konsernsjef i Posten Norge
Anbefaler "Balansekunst" av Rohinton Mistry
"Lesing i påskeferien handler for meg om å koble av fra en travel hverdag. Da leser jeg ikke faglitteratur, men skjønnlitteratur. Om jeg skal velge ut en bok å anbefale så lander jeg på "Balansekunst" av Rohinton Mistry. Det er en sterk og fargerik bok hvor handlingen gir godt innblikk i Indias historie fra selvstendigheten i 1947 og frem til 1970-tallet. I disse tider med fullstendig «lockdown» i India så tenker jeg også at den kaster litt lys over hvorfor det er så krevende å gjennomføre."
Heidi Austlid, administrerende direktør, IKT-Norge
Anbefaler "Dødevaskeren" av Sara Omar
"En bok som har gjort enormt sterkt inntrykk på meg er "Dødevaskeren" av Sara Omar. Dette er Omars debutbok som kom ut i 2019. Boken gir viktig innsikt og en bestialsk skildring av grusomme handlinger som begås i religionens navn. Du lærer, gråter, grøsser, koker, undrer og reflekterer av denne boken. Boken satte dype spor i meg og anbefales på det sterkeste!
Even Bolstad, daglig leder i HR Norge
Anbefaler "Why should anyone be led by you", av Rob Goffee og Gareth Jones
"En bok som tydeliggjør, balanserer og bevisstgjør sentrale dilemmaer og paradokser innenfor ledelse på en fremragende måte. Den drøfter spenningsfeltet mellom ledelse og styring, forskjellen mellom lederen og lederskap, balansen mellom autentisitet og konformitet, viktighet av riktig variasjon i nærhet og distanse, behov for å vise styrke og samtidig være åpen på svakheter, kraften i kommunikasjon, viktigheten av kontekst - og mye mer. En bok som får deg til å reflektere over egen rolle og atferd på en helt spesiell måte – en bok man ikke leser bare en gang men stadig kan komme tilbake til. To setninger som star sentralt og som har brent seg fast: "Be yourself – more – with skills." og "Leadership is a non-hierarchical concept".