Kulturtilbud som bygger arbeidskulturen
Å skape rom for kulturopplevelser på arbeidsplassen øker ikke bare trivselen, men også kreativitet og arbeidsevne. Det viser en forskningsrapport utført av Østfoldsforskning, som evaluerte tilbudet Arbeidslivets Kulturseilas.
Kulturseilaset tilrettelegger for at de ansatte kan komme sammen på tvers av avdelinger, alder og bakgrunn i form av å sette sammen kulturtilbud. Å skape trivselsarenaer hvor folk kan komme sammen er viktigere enn noensinne i en stadig mer hektisk og digitalisert arbeidsdag, mener daglig leder Dag Henrik Skatteboe i Arbeidslivets Kulturseilas.
– Arbeidsmiljøer er i ferd med å bli mer og mer fragmenterte, og alle har ikke lenger gleden av å ha lederne sine i nærheten. Det er mer fjernledelse, reising, videomøter og hjemmekontor. Vi driver en motkultur som samler folk gjennom fokus på tilstedeværelse fremfor fravær, sier Skatteboe.
Kunstverk i kantina
Kulturtilbudene kan komme i mange former og varianter. Konserter med enten kjente eller ukjente artister, forfatterforedrag eller kunstutstilling på kontoret. Skatteboe forteller om en bedrift som hadde fått ny kantine. På veggene hang det motivasjonsplakater med slagord, kjerneverdier og nærbilder av produktene bedriften skulle selge. Det skulle minne de ansatte om hva de burde være stolt av. Dessverre hadde det ikke helt den ønskede effekten.
– Vi tilrettela da for et samarbeid med en kunstner som byttet ut plakatene med kunst og malerier. Kantina ble en attraksjon med fargesprakende og flotte bilder på veggene. Flere ansatte tok med seg hele familien for å vise frem kantina. Rommet ble en stolthet på en helt annen måte enn plakatene som skulle gi samme motivasjon og positive følelse, men som ikke gjorde det, sier Skatteboe.
Han forteller at han gjerne sammenligner kjedsommelige rutiner med jordbruk.
– Sår man det samme hele tida på den samme jordflekken, så blir jorda utarmet. Men varierer man litt, får man et mye mer fruktbart resultat, sier han.
Ivaretar ansatte
Det viktigste er likevel at de ansatte føler seg tatt vare på, mener han. Det bekrefter også forskningsrapporten fra Østfoldsforskning: 85 prosent av deltakerne rapporterte om økt trivsel på arbeidsplassen etter å ha fått serverte kulturopplevelser gjennom Kulturseilaset. I tillegg melder de om økt kulturinteresse også utenom arbeidstiden. Det er gledelig, mener Skatteboe, som betegner det som en vinn-vinn-situasjon.
– Vi ser at de bedriftene som er med hos oss er mer orientert og opplyste når det kommer til kulturfeltet, og da er det jo ikke så rart de bruker det mer.
– Kunst og kultur bruker et språk som beriker livene våre og får oss til å reflektere og se oss selv litt utenfra. Det har vi alle godt av innimellom.
Han understreker likevel at det ikke bare handler om kulturtilbudet i seg selv, men om å legge til rette for flere sosiale sammenkomster og å bruke kulturen til å bygge og forankre arbeidskultur.
– Det handler om å ta vare på de sosiale arenaene på arbeidsplassen, kaffemaskinen, sofagruppa, oppmuntring til felles lunsj. Man må ta vare på og bruke de uformelle arenaene så de ikke blir borte. Vi må ikke bli så effektive at vi bare sitter foran skjermen og spiser matpakka vår eller ikke spiser i det hele tatt, sier Skatteboe som fremholder at å investere i arbeidstakere er å investere i bedriften.
– Kultur har og bør ha en pris, men det er en investering i den forstand at man får noe igjen i andre enden. Det er ikke penger kastet ut av vinduet, det er kanskje den mest effektive måten å bygge opp arbeidsmiljøet på. Det tror jeg vil gjenspeile seg på bunnlinja også, sier han.
Bygger kultur på tvers av bakgrunn
HR-direktør Lisbeth Cale ved Kongsberg Gruppen i Horten, er helt enig i at kulturopplevelser i arbeidstiden har stor verdi både for arbeidsmiljøet og bedriften. For dem har det vært helt sentralt å finne muligheter for de ansatte å komme sammen på.
Arbeidslivets Kulturseilas
Arbeidslivets Kulturseilas er et kulturprogram for private og offentlige bedrifter og består av varierte opplevelser innenfor musikk, litteratur og scenekunst som fremføres på arbeidsplassen, i arbeidstiden, og utføres av profesjonelle artister. Med et to-årig abonnement får bedriften fire håndplukkede forestillinger i året.
Kilde: Arbeidslivets Kulturseilas
– Vi gjør det ikke fordi vi vil at våre ansatte på død og liv skal like jazz og teater, men vi vil at våre ansatte skal ha felles opplevelser fordi de ofte har veldig forskjellig formalkompetanse. Innimellom har det vært vanskelig å få de ulike miljøene til å fungere godt sammen, og da har det vært en veldig god løsning å gi dem en felles opplevelse de kan snakke sammen om.
Hun synes heller ikke kostnaden er for høy.
– Det er ingen hemmelighet at det koster mye penger for en bedrift å gi alle de ansatte fri en hel time midt i arbeidstiden fire ganger i året. Men det man får igjen er begeistring. Folk går tilbake til arbeidsplassen sin og kjenner på at de har fornyet energi, sier hun.