– Raja overspiller
Den delen av regionreformen som handler om at fylkeskommunene skulle få mer ansvar for kulturen er nå skrotet, etter et massivt opprør fra kultursektoren.
Gjennom flere uker har ulike sektorer i Kultur-Norge ment det var uforsvarlig å gjennomføre reformen mens koronapandemien er over oss. Svarene fra regjeringen uteble, frem til beslutningen ble offentliggjort tirsdag.
I forkant av dette har en rekke kulturnæringer og idrettsorganisasjoner reagert kraftig på manglende støtte fra regjeringen. Torsdag 30. april stilte Raja til pressekonferanse, i hvit smoking, og kunne stolt kunngjøre at regjeringen åpner opp for arrangementer med opptil 50 mennesker. Det ble brukt ord som «å blåse i fløyta», «4-5-1» og «Drillo». Det var tydelig at Raja var i slag, og at han mente nyhetene han slapp var gode.
Riktignok er Raja kjent for å være en løs kanon på dekk, men her snakker han i for store bokstaver, og det kan slå tilbake på ham.
Lederrådgiver Jørn Bue Olsen mener Raja prøver å selge inn et budskap, som er langt i fra en seier for næringene som er berørte.
– Han selger inn en brøkdel av virkeligheten som en stor seier, og overspiller. Riktignok er han kjent for å være en løs kanon på dekk, men her snakker han i for store bokstaver, og det kan komme til å slå tilbake på ham, sier Bue Olsen.
Når det gjelder å få støtte og gehør synes han ikke det er rart at Raja først og fremst lytter til de store aktørene innenfor kultur- og idrettsnæringene.
– Det er der det er mest politisk gevinst å hente, sier han.
Snakke eller gjøre
Som leder har Abid Raja to valg, mener Jørn Bue Olsen: Enten kan han gå stort ut, eller så kan han være mer utilgjengelig og heller fokusere på handling.
– Det er to strategier for samfunnsansvar han kan velge. Her valgte han å gå stort ut på pressekonferansen, med et tynnere innhold enn formen skulle tilsi. Alternativt kunne han velge å si lite, men heller gjøre mye. Action speaks louder than words. Kanskje burde han lytte til Hans Nielsen Hauge, som sa: «Handlingene vore skal lyse»? Det er forståelig at det reageres på Rajas pomp og prakt, og at han rosemaler situasjonen – som er alvorlig for mange.
Det er forståelig at det reageres på Rajas pomp og prakt, og at han rosemaler situasjonen – som er alvorlig for mange.
– Vil tjene på håndteringen
Politisk vil Abid Raja kunne tjene på måten han har håndtert regionreformen, og ikke minst på beslutningen om å skrote den, mener statsviter Svein Erik Tuastad.
– Han kom ikke så sent på banen, og håndteringen hans må sies å være på plussiden. Sektoren har vært veldig tydelig på hva som var ønsket, og med denne beslutningen holder Raja seg tross alt inne med sektoren. Det er viktigere enn at noen i Høyre blir sure, sier Tuastad.
Han mener at det naturlig at en slik beslutning har tatt noe tid. Risikoen for en feilbeslutning kunne ha vært større, dersom Raja hadde besluttet dette tidligere, mener han.
– En annen ting er at det ved å undergrave regionenes oppgaver, fordres et større organisatorisk arbeid. Men dette bryr ikke velgerne seg om, sier Tuastad.
Fallhøyde
Men opptredenen til Raja på pressekonferansen har gitt ham en fallhøyde, mener statsviteren. Han har tross alt en høy utspillsfaktor.
– Han skal ikke overselge ting for mange ganger før han blir svekket som statsråd. Den risikoen løper han forresten allerede. Saken (med maks 50 personer på arrangementer, journ.anm.) er nå større politisk enn den reelt er, spesielt siden den markerte åpningen av en politisk normalitet. Og Trond Giske benyttet seg av muligheten til å smelle til, forklarer han, og dreier fokuset over på fotball:
– Fotball er på en måte symbolet på en ny fase i koronapolitikken. Nå er man snart ferdig med samholdsgjengen, og det nærmer seg valg. Denne saken kan faktisk bli enda viktigere politisk enn regionreformen. Både næringene og folk flest er svært opptatte av den, sier han.
Han skal ikke overselge ting for mange ganger før han blir svekket som statsråd.
Dilemmaene er klare: Ansamling av folk, men sikkerheten til spillerne på ivaretas.
– Spillerne kan jo ikke bli gladiatorer, som risikerer helsa si. Man må finne en balanse mellom smittesikkerhet og hensynet til folk og spillere. Dette blir et slag mellom posisjon og opposisjon i norsk politikk, sier han.
Når det gjelder regionreformen, er den død med Rajas utspill, ifølge Tuastad. Raja har akseptert kultursektorens argumentasjon, og vil ikke fremme forslaget på nytt.
– Men avgjørelsen signaliserer en slags mistillit til lokalpolitikken og regionene som allerede har minst, avslutter han.