I perioden 22.06–03.09.2023 presenterer Tegnerforbundet – senter for tegnekunst den første separatutstillingen med Tove Marika Jansson i Norge. Bildet viser «Smoking girl», et selvportrett fra 1940. © Tove Jansson

I perioden 22.06–03.09.2023 presenterer Tegnerforbundet – senter for tegnekunst den første separatutstillingen med Tove Marika Jansson i Norge. Bildet viser «Smoking girl», et selvportrett fra 1940.

Foto

© Tove Jansson

Får sin første separatutstilling i Norge: – På høy tid

Publisert: 24. mai 2023 kl 10.37
Oppdatert: 24. mai 2023 kl 10.53

– Tegnerforbundet har i lang tid hatt et stort ønske om å vise et innblikk i Janssons mangefasetterte og genuine kunstnerskap.

Det forteller Lene Fjørtoft, som sammen med Hilde Lunde har kuratert utstillingen Tove.

I perioden 22. juni til og med 3. september 2023 presenterer Tegnerforbundet – senter for tegnekunst den aller første separatutstillingen med Tove Marika Jansson i Norge.

– Evne til å treffe en rekke ulike mennesker og generasjoner

«Alle» har et forhold til Tove Jansson, karakterene hun skapte og bøkene hun skrev.

Hun er mest kjent for de populære bøkene om Mummitrollet, som gjorde henne til en de største barnebokforfatterne i Norden på 1900-tallet1.

Men Jansson dyrket også andre fagfelt, som tegning, illustrasjon og maleri.

Hvordan vil du beskrive hennes kunstnerskap?

– Janssons kunst er allmenngyldig og tidløs, og har en evne til å treffe en rekke ulike mennesker og generasjoner. Hun var en allsidig og produktiv kunstner som stadig eksperimenterte og søkte nye uttrykksformer. Denne stadige eksperimenteringen er det som beskriver hennes kunstnerskap best. Som forfatter, billedkunstner, tegneserieskaper, illustratør og karikaturtegner fortsatte hun i sin 70 år lange karriere å utvikle nye utrykk og ideer i sine verk. På 1960- og 70- tallet utforsket hun for eksempel abstraksjon i sine malerier.

– Et gjennomgående motiv i Janssons oeuvre er selvportretter – tegninger i blyant og kull, små skisser i dagbøker og brev, samt store portretter i olje. Janssons selvportretter gir oss et unikt innblikk i hennes indre liv, personlighet og kunstnerskap. De viser oss en kunstner som var ærlig, humoristisk, eksperimenterende og uredd, men også en kunstner som utfordret normer og forventninger i kunstverdenen.

Tove Marika Jansson var aktiv i om lag 70 år og virket også som tegneserieskaper, illustratør og karikaturtegner. Hun er mest kjent for å ha skapt mummitrollene, men utstillingen Tove viser at kreativiteten hennes strakte seg langt utenfor dette universet. Foto: Per Olov Jansson

Tove Marika Jansson var aktiv i om lag 70 år og virket også som tegneserieskaper, illustratør og karikaturtegner. Hun er mest kjent for å ha skapt mummitrollene, men utstillingen Tove viser at kreativiteten hennes strakte seg langt utenfor dette universet. 

Foto

Per Olov Jansson

Tok regien over sitt eget narrativ

Utstillingen Tove er et samarbeid med Moomin Characters Ltd Oy, og vil vise at kreativiteten hennes strakte seg langt utenfor universet i Mummidalen.

Den består av et utvalg tegninger og malerier, med fokus på Janssons selvportretter.

– Vi ønsker i utstillingen Tove å vise frem kunstneren Jansson. Tegninger og malerier viser ulike temaer, inkludert familiemedlemmer, reiser i utlandet, illustrasjoner, bestillingsoppdrag og fantasifulle drodlinger, alle i hennes utpregede personlige stil, forteller Fjørtoft, og legger til:

– Selvportrettene er en sentral del av utstillingen, og de viser en kunstner som ikke bare eksperimenterte med form og uttrykk, men også tok regien over sitt eget narrativ.

– På høy tid

Tove Jansson i studioet i Helsinki rundt 1948. Foto: Per Olov Jansson

Tove Jansson i studioet i Helsinki rundt 1948.

Foto

Per Olov Jansson

Tove Jansson var aktiv i om lag 70 år. Hun vokste opp i et atelier i Helsinki, der begge foreldrene var kunstnere. De skapte et hjem der kunsten var en integrert del av familielivet.

Begge foreldrene, Ham og Faffan, spilte en vesentlig rolle i Toves valg av karriere og utvikling som kunstner. I utstillingen i Tegnerforbundet vises en bronseskulptur laget av Faffan av en ung Tove, samt flere verk av Ham som skildrer Tove i hennes tidlige barndom, forteller Fjørtoft.

– Disse verkene representerer familien Janssons nære relasjoner, samt hvordan familien påvirket og formet hverandre innbyrdes gjennom sitt kreativt felleskap. Verkene i utstillingen viser også hvordan Jansson tolker og bruker familiemedlemmene som modell.

– Hun har nådd ut til et stort internasjonalt publikum gjennom sitt forfatterskap og kunstnerskap, og det er på høy tid at hun nå også får en separat utstilling i Norge.

Hvilken plass har Tove Janssons tegninger i Norge?

– Tove Jansson var en kunstner som la stor vekt på tegning i sitt arbeid. Tegningene hennes var avgjørende for gjennombruddet hun fikk som kunstner, og i dag er mange av tegningene hennes like relevante og friske som de var for en kvinnealder siden. Hun var en dyktig tegner som kunne tolke ulike mennesketyper treffsikkert, og dette kommer tydelig frem i kunsten hennes. Jansson selv uttrykte at hun av og til følte at hun var en «tusjmaskin», men tegningene hennes viser en dyp forståelse og kjærlighet for tegningen.

– Jansson var en modig og banebrytende kunstner som gjennom hele karrieren søkte nye uttrykk i alle deler av sitt kunstnerskap. Tove Janssons tegninger vil fortsette å være en viktig inspirasjonskilde for mange.

 

Fotnoter

1Tove Jansson – Store norske leksikon: https://snl.no/Tove_Jansson