Foto fra filmen «Vi går ned med stil og engangsgrill»
Foto

– Filmen er et forsøk på å utforske apatien som oppstår hos enkeltmennesker i møte med en global krise som for mange oppleves uhåndterlig, sier vinnerkvartetten om klimatemaet for kortfilmen. Foto fra filmen «Vi går ned med stil og engangsgrill»

Vant Høstutstillingsprisen: – Vi anser den som en bekreftelse på at politisk kunst er nødvendig

Publisert: 12. september 2022 kl 09.11
Oppdatert: 12. september 2022 kl 09.11

­Bak filmverket, som på særegent vis tar fatt i klimakrisen, står Signe Rosenlund-Hauglid, Ylva Gulpinar, Io Sivertsen og Christa Barlinn Korvald.

– Vi er stolte og takknemlige for denne prisen, og anser den som en bekreftelse på at politisk kunst er nødvendig, sier kvartetten i en felles uttalelse. De ble inspirert til kortfilmen av den skremmende varme sommeren i 2018.

Foto fra «Vi går ned med stil og engangsgrill»
Foto

Ikke bare klimatemaet begeistret juryen, som uttaler: «Det er også en glede å se en mangfoldig rollebesetning der det å være skeiv ikke er et poeng i seg selv, men en selvfølge. Det gir håp for fremtiden å følge denne gruppen videre». Foto fra «Vi går ned med stil og engangsgrill»

– Filmen er et forsøk på å utforske apatien som oppstår hos enkeltmennesker i møte med en global krise som for mange oppleves uhåndterlig. Vi anser det som vår plikt å behandle klimakrisen i kunsten – nå og i årene fremover, sier Rosenlund-Hauglid, Gulpinar, Sivertsen og Korvald, som nå kan innkassere prispenger på 200.000 kroner, som deles ut av Bildende Kunstneres Hjelpefond.

Filmverket «Vi går ned med stil og engangsgrill»
Foto

Filmverket «Vi går ned med stil og engangsgrill» av Signe Rosenlund-Hauglid, Ylva Gulpinar, Io Sivertsen og Christa Barlinn Korvald vant Høstutstillingsprisen 2022. Foto: BKS

Ifølge pressemeldingen er et tilbakevendende tema i år nettopp miljø og klima.

«Med humor og glimt i øyet skildrer vinneren en dystopisk science fiction, som oppleves som skremmende troverdig. Ved ta i bruk det uventede grepet stumfilm viser de at de behersker filmmediet samtidig som de bringer det inn i kunsten på sin helt unike måte, og i alle ledd, med egenprodusert scenografi, fengende lydbilder, originale ideer, velskrevet manus og stødig foto», heter det fra prisjuryen.

«Vi går ned med stil og engangsgrill» kan sees på Høstutstillingen fra 10. september til 16. oktober i Kunstnernes Hus i Oslo.