Solgte NFT-er for ti millioner – kjøperne inviteres på rave
Interessen for kryptokunst, såkalte NFT-er, eksploderte i fjor.
I januar lanserte også Bjarne Melgaard sitt eget NFT-prosjekt, The Lightbulb Man, sammen med seriegründer Sam Farao.
– Lightbulb Man er en del av den digitale kunstrevolusjonen, sa Farao da samarbeidet ble kjent.
I løpet av en helg solgte Melgaard og Farao 1025 NFT-verk, til en samlet verdi av over ti millioner kroner.
De avholdt samtidig et «digitalt rave»: «THE LIGHTBULB MAN HATEFUCK METARAVE» varte i tolv timer.
Fra metaverse til IRL
En ny «Hatefuck»-fest har nylig blitt avholdt, men denne gangen foregikk det irl, i den fysiske verden, på house- og tekno-klubben The Villa i Oslo.
Alle som kunne bevise at de eier en Melgaard-NFT sto på gjestelista, ifølge Morgenbladet, som snakket med flere av deltakerne, blant annet på et vorspiel før festen, med personer som hadde blitt kjent og møttes nettopp på grunn av fellesskapet i å eie en av Melgaards NFT-er.
Mer enn bare en transaksjon
I NFT-verden kan selve transaksjonen, kjøpet av NFT-en, ofte bare være begynnelsen. Sammen med verkene lanserte Melgaard og Farao også et metaverse, noe som ikke er så uvanlig i denne digitale kunstverdenen.
Den formen for fellesskaps-bygging er inspirert av andre NFT-prosjekter, som Bored Ape Yacht Club, der eierne av til sammen 10.000 tegneserie-aper får tilgang til en egen nettside, og blir en del av en lukket «klubb».
Nordens første heldigitale NFT-galleri
I fjor høst åpnet Nifrost.art, Nordens første heldigitale galleri for NFT-kunst, som fokuserer på potensialet i de nye digitale rommene som har blitt mulige den siste tiden.
Peder Haugfos og Haavard Tveito startet dette på grunn av en lidenskap for kunst og digitale medier. Ønsket er at galleriet skal være et sted man kan oppleve kunsten og samles rundt den, har Tveito tidligere fortalt KulturPlot.
– Det fungerer som en sosial opplevelse på det såkalte metaverset. Det vil si at det er tilgjengelig i både VR, på data og mobiler via nettleseren.
Mer enn bare et galleri
Tveito mener markedet for NFT-kunst i Norge er todelt og at det finnes et voksende miljø av NFT-samlere som gjerne er av det mer teknologiinteresserte slaget. Disse samlerne har gjerne drevet med kryptovaluta tidligere. Denne gruppen kjøper like gjerne internasjonale kunstnere som norske.
Den andre gruppen er mindre, men også voksende, sier han. Det er den gruppen kunstinteresserte som allerede samler på norsk og skandinavisk kunst, men som først nå begynner å se på det å kjøpe digital og NFT-kunst.
– Vi ønsker å bringe disse to gruppene sammen samtidig som at vi ønsker å få flere av de som allerede kjøper NFT-kunst til å samle mer skandinavisk. Samtidig som vi vil få flere av de som samler verk av skandinaviske kunstnere i tradisjonelle format til å komme i gang med å samle NFT-kunst.
Visjonen deres er å kunne skape en plattform som bringer skandinavisk NFT-kunst ut i verden og som bringer NFT-kunst til Skandinavia.
– NFT-kunsten fremstår i dag som en jungel på mange måter, og det kan være vanskelig å orientere seg. Vi ønsker å kuratere kunsten både for å gjøre det lettere for samlere å finne det de virkelig vil like samt å skape ny mening ved å sette verkene i en kontekst og en sammenheng.
– Bruken av et galleri som kan oppleves i fellesskap på nett gjennom skjermer, telefonen eller et VR-headset forsterker dette aspektet da det gjør det mulig å arrangere live-eventer med artist-talks, forelesninger eller bare mingling, forteller han.