Foto

Billedhugger Nina Syndbye er tildelt Anders Jahres hederspris. Foto: Helge Brekke.

Billedhugger Nina Sundbye får Anders Jahres hederspris

Publisert: 19. august 2022 kl 09.39
Oppdatert: 19. august 2022 kl 09.39

Anders Jahres Kulturpris er blitt utdelt hvert år siden 1990, men i prisens 32 år lange historie er hedersprisen kun delt ut to ganger før. Stiftelsen og prisutvalgets leder Åse Kleveland annonserer nå en ny hedersprisvinner i Nina Sundbye. Billedhuggeren har udødeliggjort en rekke av norgeshistoriens mest kjente kunstnere og karakterer fra litteraturen og dramatikken.

Hun anerkjennes nå for sitt fremragende bidrag til skulpturkunsten.

Billedhugger Nina Sundbye (78) tildeles Anders Jahres hederspris for sitt fremragende bidrag til skulpturkunsten. Hun mottar prisen på 250 000 kroner under prisutdelingen av Anders Jahres Kulturpris i Universitetets aula torsdag 8.september.

Prisutvalget består av Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Helene Uri, Jon Gunnar Pedersen og utvalgsleder Åse Kleveland, som har dette å si om begrunnelsen for å dele ut den sjeldne hedersprisen:

– Over seks tiår har Nina Sundbye begeistret et stort publikum med bevegende skulpturkunst. Hun har en særegen og gjenkjennelig signatur, og samtidig er det en imponerende bredde i arbeidene hennes. Det ligger også en genuin kjærlighet og varme i skulpturene hennes. Det tror jeg alle som har sett Leif Juster utenfor Chat Noir eller Per Aabel utenfor Nationaltheatret vil skrive under på.

– Trenger brobyggere som henne

Kleveland trekker frem Nina Sundbyes engasjement for andre kunstformer:

– Vi trenger brobyggere som henne i kunsten. Atelieret til Nina har gitt liv til karakteristiske skulpturer av såvel forfattere og tegnere som skuespillere, dansere og kunstmalere. Hun har også sørget for at norgeshistoriens viktigste fiksjonsfigurer trer inn i hverdagen vår. Det er fantastisk at vi kan møte Peer Gynt på Vinstra, Nora i Moss og Terje Vigen og Knut Hamsuns Victoria i Grimstad, og at vi i hovedstaden kan møte Hønse-Lovisa på Sagene, Tyri-Hans på Torshov og Hedda Gabler inne i tinghuset.

Foto

Åse Kleveland var prisutvalgets leder. Foto: Kathrine Winnem / Kulturmeglerne.

Før sommeren ble det klart at årets vinnere av Anders Jahres Kulturpris er filmskaperne Nils Gaup, Margreth Olin, Joachim Trier og Deeyah Khan. Kulturprisen deles ut hvert år, men det tilhører sjeldenhetene at den høythengende hedersprisen deles ut.

Foto

Foto: Helge Brekkie.

Siden 1990 er hedersprisen kun delt ut to ganger, til forfatter og kulturpolitiker Lars Roar Langslet i 2011 og til sangpoeten Alf Cranner i 2018. Nina Sundbye blir den første kvinnen som mottar hedersprisen.

Ble overrasket

Hedersprismottakeren, som selv satt i Anders Jahre-prisutvalget og bidro til å hedre andre kunstnere i perioden 1995 til 2009, forteller at hederen kom som en stor overraskelse på henne:

– Da Åse ringte, antok jeg at det dreide seg om et skriveoppdrag eller noe slikt. Så ble jeg jo overrasket da hun fortalte at jeg skulle motta denne prisen. Det er selvfølgelig en stor ære, og jeg er dypt takknemlig for denne anerkjennelsen av arbeidene mine.

Sundbye forteller at hun nær sagt som vanlig står på hver dag for å skape nye skulpturer i sitt atelier på Blindern:

– Nå ville jeg gjerne ha roen til å gjøre det som jeg kunne tenke meg å gjøre uten en deadline det haster inn mot, så for tiden har jeg det godt med å jobbe på oppdrag for meg selv, så får vi se om det blir en utstilling av det etter hvert.